Kjemper mot bølgene

Et lastefartøy har fått slagside og har tatt inn vann i Norskehavet. - Det blåser storm der ute, og det er opptil 15 meter høye bølger, sier Hovedredningssentralen, som følger situasjonen tett.

REDNINGSAKSJON: Her forsøker de å få kontroll på situasjonen på Eemslift Hendrika i Norskehavet. Foto: HRS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedredningssentralen i Sør-Norge melder om en hendelse i Norskehavet.

- Lastefartøy med tolv personer om bord har sendt nødmelding. HRS koordinerer hendelsen. Tre helikopter og to fartøy er på vei for å bistå, skriver sentralen.

Oddgeir Andersen hos Hovedredningssentralen sier til Dagbladet at det er lasten på fartøyet som har forskjøvet seg og skapt store utfordringer. Klokka 11.30 er det første helikopteret ankommet stedet, omkring 60 nautiske mil vest for Ålesund.

- Det er ti meter høye bølger, ifølge dem som er om bord. Vi evakuerer åtte personer nå, mens de siste fire blir igjen og prøver å stabilisere fartøyet, sier Andersen til Dagbladet.

Slagside

Skipet har hatt en slagside på cirka 30 grader, ifølge NTB.

I ettida bekrefter Andersen til Dagbladet at det dreier seg om skipet «Eemslift Hendrika». Fartøyet var på vei til Kolvereid i Nærøysund kommune i Trøndelag.

De åtte som er blitt hentet ut er blitt fløyet til Ålesund lufthavn, og blir tatt hånd om av politi og øvrige etater på stedet. Det er ikke meldt om personskade.

HRS har kontakt med dem som er igjen på skipet.

- Vi skal om et øyeblikk ha et telefonmøte med kapteinen om bord, så får vi siste status. De har valgt å bli om bord for å forsøke å stabilisere situasjonen. Vurderingen er at det er trygt og lar seg gjennomføre enn så lenge. Vi har et helikopter som henger over havaristen, klare til å plukke opp de siste om det skulle bli nødvendig, sier Andersen til Dagbladet.

- Det er ti meter høye bølger, og særdeles dårlig vær, slår han fast.

- Blåser storm

14.15 forteller Andersen at HRS har snakket med kapteinen om bord.

- Forholdene om bord er tilsynelatende uendret. De krenger nå en 15 til 20 grader. Vi har nå startet en organisering av utflyging av to lensepumper til fartøyet, så de kan starte med å lense ut vann. De har tatt inn vann i forbindelse med lasteforflytning. Mest sannsynlig har noe punktert.

Været har ikke blitt bedre.

- Det blåser storm der ute, og det er opptil 15 meter høye bølger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer