Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper mot dødsbakterie fra gammel gravplass for dyr

Miltbrann rammer både mennesker og dyr. Nå vaksinerer Russland 658 000 reinsdyr.

MILTBRANNFRYKT: Dette bildet som russiske beredskapsmyndigheter publiserte i 2016 viser en veterinær som sjekker reinsdyr på Jamal-halvøya. Foto: AFP PHOTO /Russian Emergency Ministry / NTB Scanpix
MILTBRANNFRYKT: Dette bildet som russiske beredskapsmyndigheter publiserte i 2016 viser en veterinær som sjekker reinsdyr på Jamal-halvøya. Foto: AFP PHOTO /Russian Emergency Ministry / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12. mars innledet distriktsmyndighetene i Jamalo-Nenetsdistriktet nord i Russland årets store vaksineringsoffensiv, da de første gruppene med veterinærer begav seg ut på tundraen med sekkene fulle av miltbrannvaksiner.

Saken er opprinnelig publisert på The Barents Observer, og oversatt til norsk av Dagbladet.

Minst 685 000 reinsdyr skal vaksineres i løpet av 2018, de første allerede i løpet av mars, sier distriktsmyndighetene.

Vaksinasjonssoffensiven er en del av et forsøk på å hindre et nytt utbrudd av den dødelige infeksjonssykdommen tilsvarende utbruddet i 2016, da en liten gutt døde og minst 115 mennesker havnet på sykehus.

​Militære ble sendt til distriktet, og mer enn 2300 smittede reinsdyr ble brent for å hindre sykdommen i å spre seg ytterligere.

Deretter ble omkring 677 000 reinsdyr i distriktet vaksinert som en del av en storslått vaksinasjonsoffensiv.

Stammer fra gravplass

Rundt 160 mennesker er involvert i årets offensiv. De skal bemanne tretti stasjonære og hundre mobile vaksinasjonsenheter. Dette er andre år på rad at reinsdyr blir massevaksinert mot miltbrann, samtidig som det er første gangen vaksineringen starter så tidlig som i mars.

SMITTER MENNESKER: En lege undersøker russiske barn under utbruddet i 2016. Foto: AFP / Russian Emergency Ministry / NTB Scanpix
SMITTER MENNESKER: En lege undersøker russiske barn under utbruddet i 2016. Foto: AFP / Russian Emergency Ministry / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Andrei Listisjenko, overveterinær i Jamalo-Nenetskdistriktet, er våren den mest praktiske og billigste tiden for denne typen vaksinasjonsoffensiver. Mange reineiere har dessuten bedt om at vaksineringen finner sted på denne tiden av året, sier han i en pressemelding.

Listisjenko og folkene hans disponerer hele 520 000 vaksinedoser, og vil motta 800 000 til i løpet av året, noe som vil være nok både for i år og for neste år, sier distriktsmyndighetene.

Miltbrannutbruddet i 2016 antas å ha stammet fra en gammel «gravplass» for reinsdyr som døde av sykdommen for over 70 år siden. Veterinærmyndighetene frykter at det vil bli flere slike utbrudd etterhvert som klimaendringer smelter permafrosten på tundraen slik at flere slike gravplasser kommer frem i dagen.

Les mer om dødelige sykdommer som ligger gjemt i tundraen på Barents Observer.


Mange graver
​- Det finnes tusenvis av slike graver over hele Russland, og mange av dem ligger nord for polarsirkelen, sier Sergei Netesov, leder for laboratoriet for bionanoteknologi, mikrobiologi og virologi ved det statlige universitetet i Novosibirsk.

Miltbranninfeksjoner er dødelige dersom de ikke blir behandlet med antibiotika.

RAMMET SVERIGE: I 2007 døde 13 dyr av miltbrann på en gård utenfor Halland i Sverige. Björn Larsson Rosvall / NTB SCANPIX
RAMMET SVERIGE: I 2007 døde 13 dyr av miltbrann på en gård utenfor Halland i Sverige. Björn Larsson Rosvall / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!