Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper mot dødsinfluensaen

Det dødelige fugleinfluensaet rykker nærmere Europa. To personer er smittet i Tyrkias hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg kan en tredje person ved sykehuset i Ankara være smittet. To av de smittede er barn og den tedje er voksen.

Ender smittet

Den dødelige influensaen sprer seg nå så raskt at myndighetene ikke rekker fram i tide til de ulike provinsene i landet. Det tar et døgn fra en kylling blir smittet til den dør. Smittens senter er lokalisert øst i landet i provinsen Van. Her er til sammen ti mennesker smittet.

Det er usikkert hvordan de tre nye tilfellene har blitt smittet, men ifølge BBC kan viruset komme fra ender i byen. De tre kommer fra en landsby en times kjøring fra Ankara. Prøver undersøkes nå av Verdens Helseorganisasjon (WHO) i London.

- Vi har ikke fått den endelige beskjeden fra helsemyndighetene i Tyrkia om hva denne smitten innebærer, sier Maria Cheng, talskvinne for WHO i Geneve, til AP.

Døde

I forrige uke døde tre søsken i byen Dogubeyazit. Minst to av dem var smittet av det dødelige viruset H5N1. Helsevesenet i landet er i alarmberedskap og befolkningen i Van er bedt om å slakte alt fjærkre.

Alle de tre barna som døde levde i nær kontakt med fjærkre. Rundt 12.000 fugler - mest høns og kalkuner - er til nå avlivet øst i landet for å hindre smitte fra fugl. Myndighetene frykter at dette i første omgang kan gi det motsatte resultatet, siden mange avliver fuglene uten verneutstyr.

BEKYMRINGSVERDIG: Til sammen ti mennesker i Tyrkia er nå smittet av fugleinfluensaen. Tre søsken døde i forrige uke.
BEKYMRINGSVERDIG: Til sammen ti mennesker i Tyrkia er nå smittet av fugleinfluensaen. Tre søsken døde i forrige uke. Vis mer

Avlivet

Leger fra WHO har reist til Tyrkia for å hjelpe myndighetene med å få kontroll med situasjonen. Det letes også etter tegn til overføring mellom mennesker, noe som enda ikke er påvist.

WHO mener likevel ikke at utbruddene i Øst-Tyrkia har økt faren for at sykdommen skal spre seg på verdensbasis. Fugleinfluensaet har hittil tatt livet av mer enn 70 personer i Sørøstasia. Dødsfallene i Tyrkia er de første utenfor Asia.

MÅ SLAKTE:</B> Befolkningen i Tyrkia blir bedt om å slakte fjærkre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!