Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offensiven mot IS i Mosul

Kjemper mot IS i Mosul hus for hus. 400 000 sivile er midt i kampsonen

Kampene raser bare 500 meter fra moskeen der IS' leder kunngjorde «kalifatet».

KRIG I GATENE: Iraks halvmilitære føderale politi avanserer hus for hus i gamlebyen i Mosul, men møter sterk motstand fra IS-soldater. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampene om Iraks nest største by Mosul har nådd et kritisk punkt. Storbyen ble erobret av IS i 2014, og terrororganisasjonen har holdt byen i et jerngrep siden.

- Det er ubeskrivelig. Vi hadde ikke ordentlige netter eller dager. Ikke mat eller vann. Vi døde av skrekk, sier en mann fra den frigjorte delen av Mosul til Al Jazeera.

LIDELSE: En mor trøster sine døtre mens skyting pågår i Vest-Mosul. Flere hundre tusen innbyggere bor fremdeles i bydelen. Foto: Felipe Dana / AP / NTB Scanpix
LIDELSE: En mor trøster sine døtre mens skyting pågår i Vest-Mosul. Flere hundre tusen innbyggere bor fremdeles i bydelen. Foto: Felipe Dana / AP / NTB Scanpix Vis mer

Et halvt års offensiv

Offensiven for å ta tilbake Mosul fra IS startet i oktober i fjor. Den USA-ledede koalisjonen, som bl.a. omfatter irakiske regjeringsstyrker og kurdiske militser i tillegg til en rekke vestlige og arabiske land, klarte å ta Øst-Mosul i januar, men har slitt med å ta byens vestlige del.

Nå kjempes det om bydelen kvartal for kvartal, hus for hus. Kampene foregår nå bare noen hundre meter fra al-Nuri-moskeen, der IS' leder Abu Bakr al-Bagdhadi i 2014 proklamerte «kalifatet» i Irak og Syria.

Baghdadi og andre IS-toppledere skal ha dratt fra byen, men irakiske myndigheter anslår at 2000 krigere fremdeles holder ut. De tyr til geriljataktikk med snikskytter-, bilbombe- og selvmordsangrep. Samtidig kommer påstander om at de bruker sivilbefolkningen som menneskelige skjold.

FLYKTNINGER: Flyktningeleirene fylles fort opp utenfor Mosul. På tre dager fyltes en leir med 25 000 flyktninger. Da var den halvfull. Video: Katrine Mathisen Vis mer

- Har ikke nok ressurser

Imens vokser den humanitære tragedien. Minst 355 000 innbyggere har flyktet fra kamphandlingene, men omtrent 400 000 befinner seg fremdeles i den tettbefolkede gamlebyen - midt i kampsonen.

FNs generalsekretær António Guterres besøkte fredag flyktningleiren Hasan Sham, 3 mil øst for Mosul. Han benyttet anledningen til å be om mer internasjonal humanitær hjelp.

- Vi har ikke de nødvendige ressursene for å hjelpe disse menneskene, og vi har ikke den nødvendige internasjonale solidariteten, sa Guterres ifølge Reuters.

Mus og insekter

FN og irakiske myndigheter bygger stadig nye leirer, men klarer ikke å ta unna den stadige strømmen av nye flyktninger. I mange tilfeller må to familier dele telt. Guterres fikk høre folk klage over dårlig drikkevann og muse- og insektplager.

MOSUL: CNNs journalist Arwa Damon og fotograf Brice Laine fulgte irakiske styrker i kampen om Mosul da de ble angrepet av IS-soldater. Soldatene og CNN var omringet i 28 timer før de fikk forsterkninger og klarte å komme seg ut levende. Video: CNNVis mer Vis mer

- Det ville vært mer nådefullt om vi døde i i bombardementet, sier Saqr Younis, som har vært flyktning siden 2014.

Samtidig vokser harmen over de sivile tapene. USA har innrømmet at kolalisjonens fly sto bak et angrep 17. mars som ifølge Amnesty International kostet opptil 150 sivile livet. Det anslås at flere hundre har omkommet i slike angrep de siste månedene.

- Irakiske myndigheter rådet gjentatte ganger sivile til å bli i sine hjem i stedet for å flykte. Koalisjonen burde visst at disse angrepene sannsynligvis ville resultere i et stort antall sivile tap, skriver Amnesty.