Offensiven mot IS i Mosul

Kjemper mot IS i Mosul hus for hus. 400 000 sivile er midt i kampsonen

Kampene raser bare 500 meter fra moskeen der IS' leder kunngjorde «kalifatet».

KRIG I GATENE: Iraks halvmilitære føderale politi avanserer hus for hus i gamlebyen i Mosul, men møter sterk motstand fra IS-soldater. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kampene om Iraks nest største by Mosul har nådd et kritisk punkt. Storbyen ble erobret av IS i 2014, og terrororganisasjonen har holdt byen i et jerngrep siden.

- Det er ubeskrivelig. Vi hadde ikke ordentlige netter eller dager. Ikke mat eller vann. Vi døde av skrekk, sier en mann fra den frigjorte delen av Mosul til Al Jazeera.

Et halvt års offensiv

Offensiven for å ta tilbake Mosul fra IS startet i oktober i fjor. Den USA-ledede koalisjonen, som bl.a. omfatter irakiske regjeringsstyrker og kurdiske militser i tillegg til en rekke vestlige og arabiske land, klarte å ta Øst-Mosul i januar, men har slitt med å ta byens vestlige del.

Nå kjempes det om bydelen kvartal for kvartal, hus for hus. Kampene foregår nå bare noen hundre meter fra al-Nuri-moskeen, der IS' leder Abu Bakr al-Bagdhadi i 2014 proklamerte «kalifatet» i Irak og Syria.

Baghdadi og andre IS-toppledere skal ha dratt fra byen, men irakiske myndigheter anslår at 2000 krigere fremdeles holder ut. De tyr til geriljataktikk med snikskytter-, bilbombe- og selvmordsangrep. Samtidig kommer påstander om at de bruker sivilbefolkningen som menneskelige skjold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer