Kjemper mot luftmangelen

Redningsmannskapet tror de har litt over 20 meter igjen å grave til de 13 gruvearbeiderne som er innesperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har estimert at det er 23 til 24 meter igjen før redningsmannskapet kommer til de innesperrede gruvearbeiderne, sier Alexander Kornichenko fra de russiske sikkerhetsmyndighetene til AP.

Vannet truer

De håper fortsatt å finne de 13 som ble innesperret 800 meter under overflata da en demning brast på torsdag. Forsatt strømmer vann inn i gruva, til tross for en rekke forsøk på å tette lekkasjen.

- Prognosen er ganske god, og vi håper å nå arbeiderne tidlig i morgen, forsetter Kornichenko.

Men redningsmannskapet arbeider mot klokka. I går kom det meldinger om at vannet strømmer inn i gruvegangene. De kan bli totaloversvømt innen tirsdagen er over. Gruvearbeiderne har dessuten mindre og mindre luft inne i gruvegangene, der elektrisiteten har vært borte siden torsdag. De innesperrede har ikke mat og antakeligvis lite batteri til lyktene sine.

Traumatisk

33 av gruppa på 46 som ble innesperret ble reddet opp på lørdag fortalte at de hadde stått i vann, noen så langt opp som til skuldrene. De ble reddet i små grupper på tre eller fire som fant veien ut gjennom en trang tunnel på 200 meter.

En av dem forteller at det gjorde vondt å puste på grunn av oksygenmangelen.

- Nå jobber en gruppe militære redningsmenn med å grave seg inn i Zapadnaya-gruva fra en annen gruvegang. De graver en tunnel i den retningen vi tror de innesperrede arbeiderne sitter, sier Kornichenko.

Jobber på spreng

Ingen har hatt kontakt med gruppa på 13 siden de forsvant. Noen av kollegene som ble reddet på lørdag fortalte at de tror de har mottat signal fra dem. Ingen vet likevel med sikkerhet akkurat hvor de oppholder seg nå.

- Så lenge de har oksygen og vann har de mulighet til å overleve. Vi gjør alt som står i vår makt for å finne dem i live.

71 jobbet inne i Zapadnaya-gruva omkring 100 mil sør for Moskva da ulykken skjedde på torsdag. 25 klarte å unnslippe, mens 46 ble sperret inne i gruva.

<B>JOBBER PÅ SPRENG: Redningsmannskapet forsøker nå å grave en tunnel inn til de 13 innesperrede.
<B>TETTER LEKKASJENE:</B> Selv om det nå jobbes på spreng lekker vannet fortsatt inn i gruvegangene.