Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POLITIBEMANNING

Kjemper mot nedleggelse

- Politihøgskolen på Kongsvinger er kostnadseffektiv og populær, sier Trygve Slagsvold Vedum.

HVORFOR: - 350 millioner kroner er allerede investert i Politihøgskolens Utdanningssenter i Kongsvinger, hvorfor vil da regjeringen legge den ned, spør Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Her i samtale med senterets daglige leder Bjørn Karlsen. Foto: Privat
HVORFOR: - 350 millioner kroner er allerede investert i Politihøgskolens Utdanningssenter i Kongsvinger, hvorfor vil da regjeringen legge den ned, spør Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Her i samtale med senterets daglige leder Bjørn Karlsen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden la regjeringen fram sitt reviderte nasjonalbudsjett. Her kommer det fram at regjeringen vil kutte antallet studieplasser ved Politihøyskolen fra dagens 770 til 550, allerede fra i høst. Dette skal gjøres ved å legge ned bacheloravdelingen ved politiutdanningen i Kongsvinger.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er sterkt uenig med regjeringen i å kutte ned antallet politistudenter.

- Før man går så drastisk til verks som å kutte politiutdanningen med 170 studenter trengs det grundigere faglig utredning og bredere politisk behandling. Framtidas kriminalitetsbilde vil kreve flere politiressurser, ikke færre, sier Trygve Slagsvold Vedum.

I en bisetning

Han oppfordrer Stortinget til å samle seg om å avvise regjeringens kuttforslag og beholde de 170 studieplassene i politiutdanningen inntil en bedre og bredere utredning er gjennomført.

- Jeg synes det er underlig at Politihøgskolens avdeling på Kongsvinger legges ned og reagerer sterkt på at det skjer under radaren, gjennom en bisetning i revidert nasjonalbudsjett, uten debatt.

MØTE: Trygve Slagsvold Vedum er sterkt kritisk til nedleggelsen av Politihøgskolens avdeling i Kongsvinger. Her sammen med daglig leder Bjørn Karlsen. Foto: Privat
MØTE: Trygve Slagsvold Vedum er sterkt kritisk til nedleggelsen av Politihøgskolens avdeling i Kongsvinger. Her sammen med daglig leder Bjørn Karlsen. Foto: Privat Vis mer

- Det står i sterk kontrast til regjeringens uttalte ønske om å flytte Politihøgskolen ut av Oslo. Kongsvinger trenger en høgskole og har gunstige lokaliteter. 350 millioner kroner er allerede investert i Politihøgskolens Utdanningssenter i Kongsvinger. Skolen er kostnadseffektivt, og veldig populær blant studentene, sier Sp-lederen.

- Uheldig tidspunkt

Bjørn Karlsen, daglig leder ved Politihøgskolen Utdanningssenter i Kongsvinger, understreker at nedleggelsen skjer etter vedtak i styret for Politihøgskolen.

- Vi skal selvsagt gjennomføre det vi får beskjed om, men vi har ansatte å ta hensyn til. Det er veldig uheldig at det kommer på dette tidspunktet, fordi det gir ansatte bare to måneder til å vite om de skal møte opp på jobb i august, sier Bjørn Karlsen.

- Skrur ned ambisjonene

Trygve Slagsvold Vedum peker på at kuttet vil ramme regionen hardt.

- Men det viktigste er at det vil ramme beredskapen og politiets tilstedeværelse i distrikts-Norge. Igjen viser regjeringen i praksis det motsatte av deres uttalte målsetting i sine festtaler om styrking av statlige arbeidsplasser i distriktene, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- Regjeringen skrur ned ambisjonene for politisatsing. Vi mener det er behov for flere politifolk framover. Målsettingen om to per tusen er oppnådd i Oslo, men i mange områder av landet er vi langt unna. Innlandet, Agder og Møre og Romsdal har den laveste politidekningen. For å øke dekningen i distriktene vil det være behov for å utdanne politifolk i samme tempo som i dag, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- Stolt av regjeringen

Himanshu Gulati, justispolitisk talsperson for Frp, uttrykker forståelse for at lokaliseringsdebatter er vanskelig.

FRP: Himanshu Gulati, justispolitisk talsperson for Fremskrittspartiet på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FRP: Himanshu Gulati, justispolitisk talsperson for Fremskrittspartiet på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Framtidig plassering av Politihøgskolen er intet unntak. Det er imidlertid feil å si at antall politi i distriktene er svekket.

- Alle politidistrikt har fått en kraftig økning i antall politistillinger de siste årene, og politidekningen har gått opp over hele landet, også i distriktene. Dette er jeg stolt av at regjeringen har fått til, sier Himanshu Gulati.

1400 nyansatte

Han poengterer at det for regjeringen har vært viktig å øke antall politistillinger.

- Derfor er det ansatt 1400 nye politifolk de siste fire årene. Antall stillinger er imidlertid kombinert med andre investeringer. Det kjøpes inn tre nye politihelikoptre, bygges et nytt beredskapssenter for politiet, samt at PST, beredskapstroppen og politiets UEH-mannskaper er styrket. Det er dette som samlet sett gir landet økt politikraft og beredskap, ikke bare økningen i antall politistillinger, sier Himanshu Gulati.

Frp-representanten tilbakeviser kritikken fra Trygve Slagsvold Vedum.

- Vedum ser seg blind på et element. I tillegg til å øke antall politistillinger har vi også nesten fjernet fengselskøen, som hadde steget til over 1200 personer da Vedum satt i regjering. Denne delen av justispolitikken er han åpenbart ikke interessert i å prate om, sier Gulati.

- Gladnyhet

- Det er først og fremst en gladnyhet at vi er godt i rute med å nå det som var målet, nemlig to politiårsverk per 1000 innbyggere innen 2020. Nå er fokuset å sørge for at alle nyutdannede politifolk får arbeid, og vi justerer ned antallet som vil bli ferdigutdannet fra og med 2021 siden vi når det fastsatte målet om politidekning før dette, sier Himanshu Gulati.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!