Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper mot ny lov

Britiske komikere kjemper for retten til å latterliggjøre religion. I spissen står Mr. Bean.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe britiske komikere, forfattere og akademikere har lansert en kampanje for å forsvare ytringsfriheten mot et nytt engelsk lovforslag. Forslaget vil forby det som kalles tilskyndelse til religiøst hat. Britiske komikere frykter at loven vil gjøre det umulig å gjøre narr av religion.

Kunstnerisk frihet

I spissen av gruppen står komikeren Rowan Atkinson som er berømt for rollen som Mr. Bean. Til den britiske avisa The Independent sier komikeren at det er en stor forskjell på rasistiske agitatorer som kan rettsforfølges under eksisterende lover, og satirikere og forfattere som velger komedien som kritikk av religion. Han frykter for den kunstneriske friheten.

- Ytringsfriheten må beskyttes for kunstnere og underholdere, og vi må ikke akseptere et forbud mot å gjøre narr av religion eller religiøse ledere, sier han.

Han nevner filmen Monty Pythons klassiker «Life of Brian» som et eksempel på hva som kan forbys hvis det nye lovforslaget går gjennom. I filmen gjøres det narr av Det nye testamentet. Filmen ble forbudt da den kom til Norge i 1979.

Smutthull for rasister

Tilhengerne av lovforslaget sier at det er urimelig at etniske grupper skal være sikret mot rasisme, mens religioner som islam står lagelig til for hugg.

- Loven vil ikke forhindre Rowan Atkinson i å gjøre narr av religion. Den forsøker bare å lukke et smutthull. Høyreektremister er blitt gode til å unngå å oppildne til hat mot mørkhudede og jøder, de tar det ut på muslimer i stedet, sier Sadiq Khan, lederen av muslimsk råd i Storbritania.

YTRINGSFRIHET: Rowan Atkinson frykter for sin kunstneriske frihet om lovforslaget blir vedtatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media