Kjemper mot rasende skogbranner

Australske brannmannskaper kjemper for å redde liv og eiendom fra voldsomme skogbranner. Storbyene Sydney og Canberra er så å si omringet av branner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Elektrisitetsforsyningen til over femti tusen hjem er kuttet i delstaten New South Wales alene. Hele forsteder sør og vest for Sydney er evakuert, og tusener har flyktet fra hjemmene sine.

Brannmennene kjemper en håpløs kamp mot flammene fordi vinden er sterk, jorda tørr og temperaturene høye.

- Vi forsøker å redde eiendommer og liv, ikke å slokke brannene. Det er umulig for øyeblikket, sa Phil Koperberg fra brannvesenet i New South Wales 2. juledag.

Brannene utgjør en 700 kilometer bred front i den sørøstlige delen av landet og sprer seg med en fart av 10 kilometer i timen. Et av de mest folkerike områdene i landet er truet. Ingen er foreløpig omkommet, men det meldes om store materielle skader, og dyre- og plantelivet i landets eldste nasjonalpark er truet.

Norges ambassadør, Ove Thorsheim, opplevde selv noen dramatiske timer i julehelgen. Mens flammene slikket oppover veggene på den norske ambassadørboligen i Canberra, fikk ambassadøren skysset ut julegjestene som spiste lunsj. Han tok ned bilder fra veggene og samlet sammen viktige papirer.

- Flammene sto seks meter fra husveggen fra to kanter, og jeg trodde boligen kom til å brenne, sier Thorsheim til NTB.

I siste liten snudde imidlertid vinden, og bygget ble reddet.

Det er en dyster fasit myndighetene sitter med 2. juledag. Julen har budt på ekstremt vær over hele Australia. For mens det er hetebølge langs øst- og vestkysten, har regn og hagl rammet Melbourne, mens en mini-tornado feide inn over Hobart på øya Tasmania julaften.

I områdene rundt Sydney og Canberra har over 140 bolighus brent ned til grunnen på to dager. Over 100 branner er utenfor kontroll, og verre skal det bli til helgen. Motorveier er stengt, nasjonalparker overtent, tusenvis er uten strøm, i flere bydeler må vannet kokes, og deler av New South Wales er erklært katastrofeområde.

De kommende dagene skal 600 brannmannskaper fra andre delstater hjelpe til i kampen mot de hissige brannene, og statsminister John Howard lover at militæret skal bidra med alt nødvendig materiell og mannskap.

De siste ti årene har det vært hele tre somrer med storbranner i New South Wales. Årets branner startet før jul, og utviklet seg 1. juledag da en voldsom varme kombinert med kraftig vind feide inn over delstaten. Disse skogbrannene er til en viss grad del av en naturlig syklus i Australia, der de fleste brannene tidligere ble antent av lyn i den varme årstiden. Men nå er det brannstiftere som herjer og er ansvarlige for de fleste av utbruddene. Hvert år rapporteres det om en rekke påtente branner i Australia, og kombinert med hetebølge og vind kan det få katastrofale følger.

Årets branner er også i ferd med å ødelegge dyrelivet i landets eldste nasjonalpark like utenfor Sydney.

Første juledag ble 3.000 besøkende evakuert fra Royal National Park, og myndighetene antar nå at hele parken vil bli flammenes rov i løpet av de kommende to døgn. Det får i så fall store konsekvenser for dyre- og plantelivet i parken, som også brant i 1994. Tusenvis av koalaer, kenguru er, sjeldne fugler, øgler og slanger har allerede omkommet i brannene.

Selv dem som bare oppholder seg i bykjernen får føle situasjonen på kroppen. Himmelen er dekket av røyk og aske, og det lukter brent overalt. Ifølge værmeldingen blir det middels sommertemperatur de nærmeste dagene, mens det er varslet en ny hetebølge til helgen med opp mot 40 grader. Folk advares mot all reisevirksomhet som ikke er nødvendig.

Det er mange nordmenn som holder til i New South Wales. Over 1.500 av dem er fastboende, og av disse er nær halvparten studenter. I tillegg tilbringer flere hundre nordmenn juleferien i Sydney og omegn. Ingen av disse er rapportert å ha kommet i alvorlige vansker, ifølge ambassadør Ove Thorsheim.

(NTB-Dag Øyvind Olsen)

<B>SLÅSS MED FLAMMENE:</B> Brannfolkene forsøker å hindre flammene å spre seg inn til storbyen Sydney. Her kjemper de mot brannen i Glenbrook i utkanten av millionbyen.
<B>ENORMT OMFANG:</B> Over 5000 brannfolk er kalt ut i tjeneste i julehøytida. Flere hjem er ødelagt og store skogområder står i brann.
<B>INNHYLLET AV RØYK:</B> Tommy Tjun lar ikke flammene utenfor byen hindre ham i å teste julefisket ved Sydney-havna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer