Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemper mot russerne

Flere hårreisende episoder mellom russerne og den norsk-britiske redningsgruppa endte med konfrontasjoner i løpet av gårsdagen. Den norske marinen måtte flere ganger gå til høyeste russisk hold for å redde framdriften i operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uenighet om tilstanden på redningsluka på den havarerte atomubåten forårsaket de verste kontroversene mellom russere og den norsk-britiske redningsoperasjonen. Russerne hevdet den var ødelagt, noe nordmennene bestrider.

Offisielt er ikke håpet om å finne overlevende ute. Det gjør striden rundt luka på akterdekket, mannskapenes siste håp om redning, ekstra tragisk:

Nektet å filme

Første steg i gårsdagens redningsoperasjon var å kartlegge tilstanden til nødluka. Redningsledelsen på dykkerskipet «Seaway Eagle» ville føre en fjernstyrt miniubåt (ROV) ned til ubåten og videofilme den. Operasjonen ble forsinket fordi russerne ville begrense hvilke deler av ubåten redningsmannskapene skulle få filme:

- Det tillatte området var så lite at det ikke ville gi dykkerne den dokumentasjonen de trengte, sier viseadmiral Einar Skorgen, øverstkommanderende i Forsvarskommando Nord-Norge, til Dagbladet seint i går kveld.

Fra sitt hovedkvarter dypt inne i fjellet på Reitan, mellom Fauske og Bodø, står han i direktekontakt med sin russiske kollega, viseadmiral Vycheslav Popov, kommandant for den russiske Nordflåten. Popov befinner seg om bord i krysseren «Peter den store», like ved ulykkesstedet.

- Jeg måtte ta kontakt med Popov. Han ordnet opp, og våre folk fikk tillatelse til å bruke ROV-en i hele det nødvendige området på akterdekket. Men våre folk får fortsatt ikke filme ubåtens ødelagte baugparti, sier Skorgen.

Overrasket

Neste overraskelse kom da Skorgen og hans kolleger i staben så bildene fra ubåten på CNN:

- Vi ante ingenting. Først trodde vi det dreide seg om arkivbilder. Det verste var kommentarene som ledsaget bildene. Den russiske marinen hevdet bildene dokumenterte deres flere døgn gamle påstand om at luka var så hardt skadd at den ikke kunne åpnes. Russernes kommentarer var helt på grensen av løgn, sier Skorgen.

Igjen tok han kontakt med russisk marine.

- Jeg ba Popovs stabssjef dementere de uriktige opplysningene. Våre dykkere hadde nemlig undersøkt luka, og funnet ut at den er i utmerket stand. Han lovet å trekke tilbake de uriktige opplysningene, sier Skorgen.

Den største skuffelsen gjensto; redningsmannskapene hadde fått filmet luka, dykkerne hadde funnet ut at den var i orden, men russerne kunne ikke fortelle dem hvordan den skulle åpnes!

- Tegninger russerne har skaffet til veie, var ikke gode nok.

Og en del russiske spesialister har ikke vært forberedt på å svare på våre folks spørsmål om viktige detaljer, sier Skorgen.

Forsinket igjen

Igjen ble operasjonen forsinket. Trøsten var at høyerestående russiske offiserer igjen viste vilje til å rydde opp:

- Kommandant Popov skar igjennom, og to teknikere fra «Seaway Eagle» ble fløyet til marinebasen Severomorsk. Der ble de sluppet inn i en annen atomubåt av Oscar-2-klassen.

De fikk undersøke hvordan nødluka, slusa og den innerste luka opereres. Denne informasjonen er selve nøkkelen i den videre planleggingen av redningsoperasjonen, sier Einar Skorgen, som i går også opplevde at russisk marine fortalte omverdenen at det befant seg døde besetningsmedlemmer i slusa innenfor nødluka.

- Min oppgave er å sørge for at beslutningsprosessen går framover. Situasjonen tillater ikke at man sitter i tolv timer og tenker seg om. Det er ingen tvil om at byråkratiske tendenser har kostet oss tid. Russerne har også i løpet av dagen sagt en del ting til media og de norsk-britiske redningsmannskapene som er et godt stykke unna sannheten. Jeg har gitt klart uttrykk for at vi ikke aksepterer feilinformasjon. I verste fall kan unøyaktigheter om selv små tekniske detaljer føre til katastrofe for de norske dykkerne som jobber på den havarerte atomubåtens dekk. Det kan sjølsagt ikke aksepteres, sier Einar Skorgen til Dagbladet. Han er likevel ikke misfornøyd med samarbeidsklimaet.

- Akseptabelt

- Jeg vil beskrive det som akseptabelt, selv om vi sitter og hopper litt av og til. Viseadmiral Popov har vist stor evne til å rydde opp når det oppstår problemer.

- Har det vært farlige situasjoner?

- Nei, bunnforholdene er meget bra. Sikten er god og strømmen svak, dykkerne våre har kunnet stå rolig på dekket, med armene på ryggen, sa Skorgen til Dagbladet seint i går kveld.

BASEN: Dette er dykkerklokka som er basen for de norske dykkerne nede i dypet.
INSPISERER: To av dykkerne inspiserer den skadde rømningsluka på den havarerte ubåten.
MEKANISK ARM: Med seg har dykkerne blant annet en mekanisk arm, men heller ikke den greide å åpne de ødelagte lukene på «Kursk».