Kjemper mot smultbollene

Rask gåtur om morgenen, kaffe og frukt til frokost og en nådeløs kamp mot muffins og smultboller. KrFs Jon Lilletun er i Washington DC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON DC (Dagbladet): Han er fast bestemt på å fortsette slankingen. Med sine ca. 120 kilo er han nærmest som en litt stor medium å regne i USA.

- Ja, jeg ser jo at mange amerikanere er tjukke, men det hjelper ikke på min andpustenhet, sier Lilletun til Dagbladet.

Vi går raskt langs kanalen i Georgetown i Washington DC. Det er grytidlig. Morgenskodde ligger fortsatt over de lave bygningene og bare joggere er ute sammen med den norske politikeren.

- Frisk luft og mye å se

- De farer forbi meg hele tida. Jogging ser ut for meg som ei pine. Jeg går heller fort. I går morges gikk jeg i en time. Det er jo bare en glede, frisk luft og mye å se på.

Jon Lilletun kom til den amerikanske hovedstaden for et par dager siden, på tur med Stortingets utenrikskomité. Ei uke med spennende og interessante møter i kongressen og i Pentagon. I dag skal komiteen møte Paul Wolfowitz og i går var det samtale med tidligere sikkerhetsrådgiver Zibgnew Brezinski.

Programmet er spekket med kaffe og kaker innimellom frokoster, lunsjer og middager, så det er en stor utfordring å holde på slankeforsettene.

Minus fett og saus

- Det går helt fint. Ta vekk fett og unngå saus, la desserten stå og si nei til kaker til kaffen. Det verste er dessertene, de ser så gode ut.

- Hvordan går det med vekta, har du gått ned noen kilo?

- Jeg har ikke veid meg og skal ikke gjøre det før jeg kommer hjem. Jeg startet på 121,5 kilo, dersom innsatsen ikke vises på vekta, må jeg innrømme at jeg blir frustrert. Men dette er et langsiktig opplegg.

Målet er 20 kilo ned, og det virkelig langsiktige målet er at Jon Lilletun skal feire neste 17. mai i vossebunad. Den ble sydd for 25 år og 25 kilo siden, nå har den hengt i skapet i ti år. Neste år skal den fram igjen.

- Med slike offentlige løfter må du stå løpet ut?

- Ja visst, det er med velberådd hu. Det er mer forpliktende for en selv når alle vet om slankingen, og så er det hyggelig. Jeg har fått masse mail med oppmuntring og råd. På denne turen passer de på meg, alle sammen. Alle sjekker om jeg tar trappa og dropper dessertene.

Vi har gått et bra stykke langs kanalen og Lilletun er ikke langt fra morgenturens belønning. Kaffe og frukt på Starbucks i Georgetown. Han nøler ikke et sekund ved kakedisken. En vanlig kaffe og en plastskål med melon og druer.

- Deilig med frukt

- Dette er jo ikke noe offer, det er bare deilig å spise frukt.

Lilletun og kona skal være i USA i påsken som gjester hos ambassadør og venn Knut Vollebæk.

- George W. Bush og Condoleezza Rice pleier å konferere politikk mens de sitter på ergometersykkel. Noe for ledelsen i KrF?

- Nei, det kan jeg ikke se for meg, men jeg ser utfordringene når jeg kommer hjem. Først og fremst å unngå de nydelige kanelbollene i stortingsrestauranten, gå til og fra jobben og så bruke minst en kveld i trimrommet i kjelleren. Ergometersykkel og politikk, nei det er ikke noe meg, sier Lilletun.