Vaksine-revolusjon:

Kjemper mot «sykdom X»

Alle framtidas pandemier kan stoppes og mye av teknologien finnes allerede, mener den internasjonale vaksinealliansen Cepi: - Mulig å se for seg, sier statsminister Støre.

«SYKDOM X»: Hvordan skal man bekjempe «sykdom X», en uoppstått sykdom, før den oppstår? Det ønsker vaksinealliansen Cepi å løse ved å bygge et vaksinebibliotek som lar forskere utvikle vaksiner innen 100 dager. Foto: NASA
«SYKDOM X»: Hvordan skal man bekjempe «sykdom X», en uoppstått sykdom, før den oppstår? Det ønsker vaksinealliansen Cepi å løse ved å bygge et vaksinebibliotek som lar forskere utvikle vaksiner innen 100 dager. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var stabssjef i Verdens helseorganisasjon (WHO) for 20 år siden, var et gjennomgående tema i organisasjonen at vaksineutvikling tok mange år.

For mange år.

Da coronapandemien skylte over Europa og Norge i mars i fjor, var verdens ledende vaksineprodusenter allerede i gang med utviklingen av det som skulle bli effektive vaksiner.

I framtida håper vaksinealliansen Cepi, som blant andre Norge var med å stifte i 2017, at effektive vaksiner skal kunne ferdigutvikles innen 100 dager. Målet er like enkelt som det er svulstig:

Å gjøre pandemier noe som hører fortida til.

- Vi har allerede det meste av teknologien og verktøyene som trengs, sier epidemiologen Richard Hatchett, Cepis administrerende direktør, til Dagbladet.

- Mulig å se for seg

Dagen etter at Støre og hans regjering innførte enda kraftigere nasjonale tiltak for å stagge spredningen av den nye omikron-varianten, deltok statsministeren på et møte med Cepi.

Der fikk Støre høre om Cepis månelandingsprosjekt:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer