Valget i Sverige

Kjemper mot tårene:
- Forferdelig

Gjengvolden har blitt det store temaet i den svenske valgkampen. I Årby inntreffer det flere skyteepisoder hver måned. Innbyggerne forteller til Dagbladet at de er redde.

VALGKAMP_ Gjengkriminalitet er en av de store sakene i valgkampen i Sverige. Alt fra valgdagen søndag får du på Dagbladet TV og dagbladet.no. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert

ESKILSTUNA (Dagbladet): - Beklager at jeg blir på gråten, sier Pæive Tornberg lavt til Dagbladet før hun tar seg en pause for å kjempe tilbake tårene.

- At man skal måtte være redd, det er bare så forferdelig. Jeg er ganske modig av meg, men nå har det blitt for heftig. Jeg kjenner et konstant ubehag. Jeg går alltid og ser rundt meg, uten at jeg vet hva jeg ser etter.

Dagbladet møter henne ved lekeplassen i bydelen Årby i Eskilstuna, en times togtur fra Stockholm.

Byen med omkring 70 000 innbyggere har igjen fått massiv oppmerksomhet etter at en kvinne og et barn i fireårsalderen ble truffet av skudd under et gjengoppgjør i slutten av august. Kvinnen og barnet, som ikke er i slekt, var på en lekeplass da hendelsen inntraff, men begge overlevde.

Selv har Tornberg bodd her i over 20 år, og har både barn og barnebarn i byen. Men nå er det nok.

- Ingen sikkerhet

Dette er første gangen Tornberg går gjennom parken som var åstedet for skyteepisoden for drøye to uker siden.

Når hun lukker øynene kan hun fortsatt høre skuddene.

I Eskilstuna har det vært mange skyteepisoder dette året. Flere er drept. Men utviklingen er ikke ny, påpeker alle. Også i fjor skapte den samme byen overskrifter etter at unge menn skapte brannkaos i byen og kastet molotovcocktailer mot politiet.

Taxisjåføren Ahmad Mohammad Sami Yousef forteller at byen er svært preget av gjengvolden.

Redde: Alle Dagbladet møter i Årby i Eskilstuna sier gjengkriminaliteten har gjort dem redde. Flere tør ikke sende barna ut. Foto: Ingunn Dorholt/ Dagbladet
Redde: Alle Dagbladet møter i Årby i Eskilstuna sier gjengkriminaliteten har gjort dem redde. Flere tør ikke sende barna ut. Foto: Ingunn Dorholt/ Dagbladet Vis mer

- Her er det helt kaos. Det er mye verre her enn i Stockholm. Det er så mange skytinger. Bare i år er ti personer drept i skyteepisoder. Elever blir skutt i skolegården.

Selv har han tre sønner mellom 10 og 15 år. Han forteller at han ikke tør å slippe dem ut hjemmefra fordi han ikke vet hva som kan skje med dem.

- Jeg føler meg ikke trygg her. Det finnes ingen sikkerhet, sier Yousef til Dagbladet.

- Akkurat dette området tror jeg er det området i Sverige som er blitt rammet mest av skyteepisoder i år. Det er skyting annenhver uke, sier også en ung 19-årig kvinne som ønsker å være anonym.

Nå skal foreldrene, som selv har innvandrerbakgrunn, ta med seg henne og småsøsknene bort fra Årby.

- SKAL IKKE FINNE STED: Jimmy Jansson er ordfører i Eskilstuna. Foto: Kjetil Kjær Andersland / Dagbladet
- SKAL IKKE FINNE STED: Jimmy Jansson er ordfører i Eskilstuna. Foto: Kjetil Kjær Andersland / Dagbladet Vis mer

- Ekstremt utrygt

På rådhuset midt i Eskilstunas sjarmerende bysentrum, møter Dagbladet ordfører Jimmy Jansson på hans kontor. Han ser svært alvorlig på skyteepisoden som rammet et lite barn.

- Det er en forferdelig hendelse som ikke skal finne sted i et land i fred, sier Jansson.

Ordføreren viser stor forståelse for innbyggerne i Årby som er redde. Det motsatte ville vært rart, understreker ordføreren.

- Akkurat nå er man ekstremt utrygg i Årby. Jeg tror ikke redselen er like stor i hele Eskilstuna, men i Årby er den påtakelig. Det har tatt bort den siste følelsen av at man kan føle seg trygg i egen bydel på dagtid, som vanlig hederlig borger.

Ordføreren påpeker at gjengvolden er et problem i hele landet.

- Hvis du ser på antallet som er drept, så finnes det betydelig verre steder i Sverige å reise til. Men når det gjelder skytinger, har vi en overrepresentasjon som trolig er knyttet til en konflikt mellom to miljøer, sier Jansson.

ÅSTED: Innbyggerne i Årby i Eskilstuna er fortsatt rystet etter at en mor og hennes fire år gamle barn ble skutt under et gjengoppgjør ved en lekeplass i slutten av august. Foto: Per Karlsson/TT / NTB
ÅSTED: Innbyggerne i Årby i Eskilstuna er fortsatt rystet etter at en mor og hennes fire år gamle barn ble skutt under et gjengoppgjør ved en lekeplass i slutten av august. Foto: Per Karlsson/TT / NTB Vis mer

- Skittkasting

Den svenske valgkampen er på oppløpssiden. Søndag må svenske velgere bestemme seg, i det som igjen har blitt en form for folkeavstemning om det kontroversielle partiet Sverigedemokraterna (SD).

På de siste meningsmålingene er partiet nå det nest største partiet, bare slått av statsminister Magdalena Anderssons Socialdemokraterna, og det største opposisjonspartiet.

På en pub i Stockholm sentrum møter Dagbladet en guttegjeng som skal se fotballkamp. Over skummende ølglass går praten både om fotball og politikk.

Kompisene er enige om at den økende kriminaliteten preger valgkampen på en helt annen måte enn før.

- Jeg tror det har vært en annen debatt denne gangen. Hovedspørsmålene har endret seg mye. Forrige valg var det mange miljøspørsmål, nå handler det mer om kriminalitet og akkurat nå strømprisen, sier 32 år gamle Jerry Lindquist.

Gjengen reagerer på det de mener er mye skittkasting mellom de svenske partilederne.

- Så mye skittsnakk som det er mellom partiene har det aldri vært før, synes jeg, sier Alexander Matteoni.

KAOS: Taxisjåføren Ahmad Sami Yousef mener situasjonen er langt verre her enn i Stockholm. Foto: Sondre Hansmark/ Dagbladet
KAOS: Taxisjåføren Ahmad Sami Yousef mener situasjonen er langt verre her enn i Stockholm. Foto: Sondre Hansmark/ Dagbladet Vis mer

- Det er veldig mye skittkasting, sier de samstemt.

- Det er venstre mot høyre, SD får mye dritt og Socialdemokraterna får mye dritt av høyresiden. Det er alle partiene. De innkaller til pressekonferanse for å kaste skitt. Det er veldig spesielt, utdyper Jerry.

De er alle enige om at problemene med gjengkriminalitet er blitt undertrykt i den politiske debatten.

- Socialdemokraterna snakker nå på samme måte som SD gjorde forrige valg. De forsøker å stjele politikken deres, sier Mattias Kull.

«Blodige konsekvenser»

Torsdag kveld møttes partilederne i debatt i nettopp i Eskilstuna, ett av 61 områder i Sverige som defineres som et utsatt område for gjengkriminalitet.

Her uttalte leder av Moderaterna, Ulf Kristersson, at hvem man stemmer på kan på «blodige» konsekvenser og understrekte nødvendigheten av å få stopp på den grove kriminaliteten i landet.

- Denne regjeringen klarer ikke denne oppgaven. På min side kan vi legge om politikken totalt. Vi kommer til å kunne minske antallet skyteepisoder.

I etterkant kommenterte statsminister Magdalena Andersson anklagene fra Kristersson til svenske Aftonbladet.

- Det her er et utrolig alvorlig spørsmål og jeg synes det er viktig at vi tar det spørsmålet seriøst. Vi går til valg på et program som ser hele problemet og dermed også hele løsningen, sa Andersson.

Men ingen av dem Dagbladet møter i Eskilstuna har særlig tro på at politikerne vil løse situasjonen. Når de ikke har gjort noe før, hvorfor skal man tro på dem nå, er gjengangeren.

Den 19 år gamle kvinnen på lekeplassen mener politiet må få flere ressurser, men er tydelig på at skolen, foreldre og sosialtjenesten også må på banen.

- Jeg har ikke tro på politikerne. At de skal fikse dette, har de sagt før. Men jeg ser ingen forskjell i situasjonen. Om noe, har det bare blitt mye verre, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer