Kjemper om å bli FNs høykommissær

PARIS (Dagbladet): Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk vil gjerne bli FNs høykommissær for flyktninger, men nå får han knallhard konkurranse fra andre høyprofilerte politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dette selskapet mister Vollebæk favorittstemplet.

Ifølge avisa Le Monde vrimler det av kandidater når nåværende kommissær Sadako Ogata går av i slutten av desember.

Frankrike lanserer nå Bernard Kouchner, en av stifterne til Leger uten grenser, tidligere fransk statsråd og for tida FNs representant i Kosovo. Brasil satser på Sergio Vieira de Mello, FNs administrator i Øst-Timor, og Finland ser gjerne at tidligere president Martti Ahtisaari får stillingen.

Svenskene har en utmerket kandidat i tidligere statsminister Carl Bildt og Danmark ønsker at høykommissariatets nummer tre, Søren Jessen-Petersen, blir forfremmet. Det snakkes til og med om Hillary Rodham Clinton, og EUs tidligere kommissær Emma Bonino. Offisielt er det bare én kandidat, prins Hassan av Jordan, kong Abdullahs onkel.

Vollebæks ry

Knut Vollebæk ble trukket fram fordi han gjorde seg bemerket internasjonalt som OSSE-formann, og fordi Norge ønsker det. Høykommissæren kommer tradisjonelt fra et av industrilandene som bidrar til budsjettet på om lag en million euro.

En annen FN-stilling blir ledig omtrent samtidig, lederen for den fredsbevarende avdelingen. Den innehas nå av franskmannen Bernard Miyet, og Frankrike mener at en franskmann må få jobben.

Vil ha mer

Men ifølge Le Monde er ikke det nok. Frankrike ønsker også stillingen som høykommissær. Og da er i så fall Bernard Kouchner selvskreven. Han har den perfekte bakgrunnen, er karismatisk, og gjør ingen dårlig jobb i Kosovo.

Han er imidlertid ikke den store administratoren, og høykommissariatet består av mye administrasjon. Dessuten er det mye forlangt at Frankrike skal få begge stillingene.

I så fall er det bare å velge og vrake fra lista for generalsekretær Kofi Annan, og generalsekretærens favoritt skal ifølge Le Monde være brasilianeren Sergio Vieira de Mello. Ikke Vollebæk.