Klare:  Leder i YS kommune Erik Kollerud (t.v.), leder for KS, Per Kristian Sundnes og forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied før hovedtariffoppgjøret i kommunesektoren startet på Kommunenes Hus i Oslo torsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Klare: Leder i YS kommune Erik Kollerud (t.v.), leder for KS, Per Kristian Sundnes og forhandlingsleder i Unio Ragnhild Lied før hovedtariffoppgjøret i kommunesektoren startet på Kommunenes Hus i Oslo torsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Kjemper om lærernes arbeidstid

Lønnsoppgjøret i offentlig sektor startet nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som seg hør og bør ble lønnsoppgjøret i offentlig sektor i dag sparket i gang med utveksling av krav og tilbud mellom Kommunenes Sentralforbund (KS) og de fire arbeidstakerorganisasjonene i offentlig kommunal sektor.

Norske lærere er den soleklart største arbeidstakergruppen i oppgjøret, og deres lønns- og arbeidsvilkår vil stå helt sentralt. Norske kommuner mener lærerne må finne seg i andre arbeidstider, og da være mer villige til å bruke litt av skoleferien til etter- og videre-utdanning. Forhandlngene om ny arbeidstidsavtale ble brutt i januar, så lærernes egen timeplan er også i spill nå. Partene skal forhandle om hvor mye tid lærerne skal bruke på:

• Timeundervisning
• Forberedelser og etterarbeid
• Etter- og videreutdanning.

KS sier de ønsker seg mer fleksibilitet, som betyr at arbeidstiden til lærerne flyttes slik at etter- og videre-utdanning kan gjennomføres mens elevene har ferie. Slik vil kommunene spare vikarutgifter.

- Vi ønsker en best mulig skole for elever, lærere og samfunnet. Dette er vårt utgangspunkt når vi arbeider for å gjøre kommuner og fylkeskommuner til enda bedre skoleeiere, og det er også vårt utgangspunkt i forhandlingene, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Unios forhandlingsleder avviser å selge mer fleksible arbeidstidsordninger for penger.

- Arbeidstidsavtalen er ikke til salgs for penger, sier Unios forhandlingsleder Ragnhild Lied til Dagbladet.

Hun viser til at det er omforent enighet om lærernes totale arbeidstid, slik at mer arbeid om sommeren bare vil gå ut over undervisningen. Hun vil ikke høre snakk om at lærerne må bruke av skoleferien til etterutdanning.

- Lærerne trengs i skolen i den perioden elevene er til stede, sier hun.

Hun mener regjeringen må legge friske penger på bordet for at det skal bli noe av det lærerløftet de lovet i valgkampen.

Sprik Ellers sprikte kravene som ble overlevert i dag kraftig.

Noen kjemper for de lavtlønte, noen for lektorer og andre med høy utdanning. Kravene spriker som vanlig i lønnsoppgjøret for 420.000 kommuneansatte.

I går endte meklingen i frontfagoppgjøret omsider med enighet om en økonomisk ramme på 3,3 prosent.

Det vil danne utgangspunktet for forhandlingene i offentlig sektor også, men Unio, LO, YS og Akademikerne vil i tillegg kreve kompensasjon for en svakere lønnsutvikling blant kommuneansatte de siste årene.

Ellers er prioriteringene ganske forskjellige.

Lavtlønte Anført av Fagforbundet krever LO Kommune et løft for de lavtlønte.

YS Kommune vil heve det generelle lønnsnivået, mens Akademikerne vil ha mer til lektorene.

Unio med Utdanningsforbundet i spissen ber om uttelling for sine utdanningsgrupper, ikke minst lærerne, som også kjemper med nebb og klør mot KS-kravene om en ny arbeidstidsavtale.

Arbeidsgiverorganisasjonen erkjenner at årets oppgjør blir krevende, men ønsker selv å bidra til rekruttering av flere arbeidstakere med kompetanse som kommunene etterspør.

Forhandlingene i KS-området skal avsluttes ved midnatt 1. mai. Blir det ikke enighet innen fristen, ender oppgjøret hos Riksmekleren. Og skulle meklingen også bryte sammen, blir det streik i det fjerde hovedoppgjøret på rad.