Kjemper om likhundbeviset

Aktorat og forsvar river og sliter i likhund-rapporten til Kripos. Begge vil ha den som sitt bytte. Og hundeekspertene bjeffer og logrer lydig med hver sine parter i bikkjeslagsmålet i Agder lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Det er ikke noe i rapporten som går imot likhundmarkeringene i grillkiosken. Kripos går inn for bruk av likhunder, men vil ha det inn i mer ordnede former i framtida, sier statsadvokat Paal Chr. Aartun til Dagbladet.

Gamals forsvarer, advokat John Christian Elden, mener derimot at rapporten slår beina under likhundbeviset, fordi det i denne saken ikke understøttes av andre tekniske bevis og var utført uten kvalitetssikrende, faglige krav.

Ulike oppfatninger

Oppfatningene av Kripos-rapporten og likhundbeviset er helt ulike. Et kobbel av foreløpig dresserte hundeeksperter sitter som på utstilling i Agder lagmannsrett om dagen og vil slippe «ut av buret» etter hvert denne uka.

To hunder markerte uavhengig av hverandre for liklukt i Gamal Hoseins grillkiosk. Hundeførerne sier i retten at Aiko og Chico aldri har markert feil når de først har oppdaget lukt av lik.

Tidligere leder for hundeopplæringen på Politihøgskolen, Geir N. Halvorsen, sa at han er overbevist om at likmarkeringen til hundene er korrekt.

Hundenes troverdighet

Kripos-rapporten konkluderer med at det må være solid dokumentasjon og faste rammer rundt bruk av likhunder om det skal føres som bevis alene i retten. Et vedlegg i rapporten er skrevet av professor ved biologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Johan B. Steen, der han uttrykker sin begeistring for bruk av likhunder og troen på at de etter en skikkelig opplæring ikke markerer feil. Hans konklusjoner ble lest opp i retten i går, etter at advokat John Christian Elden først hadde protestert. Da lagmann Arne Christiansen spurte om retten måtte trekke seg tilbake for å vurdere dette, ga Elden etter.

Det sentrale spørsmål i bikkjeslagsmålet er: Hvor sikker kan en være på at hundene som markerte for liklukt i Gamal Hoseins videogrill hadde rett? Hvor stor er hundenes troverdighet?

I siste instans er det en jury på ti kvinner og menn - både med og uten hund - som skal avgjøre spørsmålet.

OVERBEVIST : Tidligere leder for hundeopplæringen på Politihøgskolen, Geir N. Halvorsen, er overbevist om at likmarkeringen til hundene er korrekt. I midten Gamal Hosein og hans forsvarer, John Christian Elden.