Kjemper om Mandelas gunst

På tross av iherdige forsøk fra landets maktelite er det foreløpig bare Ap-leder Jens Stoltenberg som får den umiddelbare gevinsten av Mandelas Norges-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinn billetter til hyllningskonserten, bli med på vår Mandela-quiz!

Ekspresidenten og Nobelprisvinneren fra Sør-Afrika lander i Oslo onsdag. Da er Stoltenberg vert inntil Mandela drar videre til Tromsø torsdag for den store 46664-konserten lørdag.

Arbeiderpartiet og LO samarbeider om hyllesten til Mandela torsdag formiddag i form av en kombinert møte/konsert på Sentrum Scene.

Trolig er det ingen som i dag kan matche Mandelas globale status som kombinert superstjerne og politisk ikon. Derfor er det naturlig at flere enn Stoltenberg vil stå i glansen til Mandela. Og Kjell Magne Bondevik er tross alt Norges statsminister. Han har prøvd å få mer tid med den aldrende helten.

Overnatter i Østfold

Statsministerens kontor (SmK) tilbød Mandela å bo i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien.

-  Mandela takket nei fordi han ikke ville splitte delegasjonen. I Parkveien er det bare plass til fem overnattingsgjester, mens Mandelas følge teller flere, sier informasjonssjef på SmK, Øivind Østang, til Dagbladet.

Ikke lunsj

Arbeiderpartiet har imidlertid for lenge siden sørget for å gi Mandela et anstendig opphold på Hafslund Hovedgård i Sarpsborg.

SmK bekrefter også at Bondevik gjerne ville spise lunsj med Mandela. Det ble avslått. 86-åringen er nemlig så skrøpelig at Mandela er nødt til å legge sterke bånd på seg selv. Han har også sagt nei til alle forespørsler om intervju og lagt begrensninger på fotografering. Hvis gjestene på Sentrum Scene torsdag er heldige, føler Mandela seg sterk nok til å si noen ord under arrangementet. Men det er langt ifra sikkert. Verten Stoltenberg har imidlertid vært raus nok til å invitere Bondevik til konserten. Og SmK prøver å få til et møte mellom statsministeren og Mandela under Tromsø-oppholdet.

Kronprinsen interessert

Som Dagbladet skrev i går har også SV-leder Kristin Halvorsen markert sin interesse for Mandela. Hun vil at Stortinget inviterer frigjøringshelten til å bruke de folkevalgtes talerstol. På den måten markerer SV-lederen aktelsen for Mandela.

Dette har Stortingets presidentskap allerede sagt nei til. De vil ikke fravike prinsippet om at bare stortingsrepresentanter skal tale fra denne stolen.

Etter det Dagbladet erfarer, har også Slottet signalisert overfor vertskapet at representanter for kongehuset gjerne vil møte Mandela, om så bare for et kort møte og fotomulighet. Men det er fortsatt usikkert om det lar seg gjøre. Kronprinsesse Mette-Marit vil uansett være gjest under konserten i Tromsø.

Grunnen til at Ap føler det er naturlig at de får PR-gevinsten av Mandelas besøk er den historiske støtten fra arbeiderbevegelsen til ANC under deres kamp mot apartheidstaten, Stoltenbergs rolle i det nåværende vaksinearbeidet og Ap\'s avgjørende rolle for å sikre 46664-konserten i Tromsø finansiering.

Tilbakebetaler støtte

ANC, som i dag er det statsbærende partiet i Sør-Afrika, er fortsatt Ap\'s søsterparti og har samarbeidet i flere tiår. Jens Stoltenberg sitter sammen med Mandela i Vaksinefondets styre. Da de møttes i Johannesburg i april i fjor, ga Mandela og hans kone Graca Michel en skriftlig uttalelse til Dagbladet som kunne tolkes som en politisk støtteerklæring til Ap-lederen:

«Det er en allmenn oppfatning at hr. Stoltenberg sannsynligvis blir statsminister i Norge igjen.»

Ap-lederen kan også ta æren for at neste ukes 46664-konsert i Tromsø ble sikret. Stoltenberg samlet støtte i Stortinget for en økonomisk garanti for konserten.

VIL MØTE MANDELA: Statsminister Kjell Magne Bondevik ønsker å møte Mandela, Slottet signaliserer at kongehuset gjerne vil møte ham og Kristin Halvorsen ville invitere ham til Stortinget. Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg er foreløpig den eneste som får.