Krigen i Ukraina

Kjemper om nøkkelregion: - Kritisk fase

Russerne bygger opp styrke mot en ukrainsk offensiv i Kherson. En gjenerobring her vil være et stort nederlag for russerne, ifølge forsker, men vil trolig bli krevende for ukrainerne.

EKSPLOSJON: Ukrainske myndigheter angrep i midten av juli et russisk våpenlager i Novaja Kakhovka i Kherson-regionen. De skal også ha ødelagt den viktige Antonivskyj-brua over elva Dnipro, som gjør russernes forsyningslinjer krevende å opprettholde. Foto: NTB
EKSPLOSJON: Ukrainske myndigheter angrep i midten av juli et russisk våpenlager i Novaja Kakhovka i Kherson-regionen. De skal også ha ødelagt den viktige Antonivskyj-brua over elva Dnipro, som gjør russernes forsyningslinjer krevende å opprettholde. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Lange kolonner med russiske militærbiler, tanks, artilleri og andre våpen fortsetter å bevege seg bort fra Donbas, og sørvestover i Ukraina.

Det melder britisk etterretning, som også hevder at et større antall russiske soldater skal være omdisponert til Krim, «nesten helt sikkert» for å støtte styrkene i Kherson.

Ukrainerne har i flere uker høylytt varslet en motoffensiv i den sørlige regionen. De har angrepet viktige broer og russiske våpenlagre. Målet er å gjenvinne ukrainsk kontroll over den sørlige regionen.

Skjer det, vil det være et stort nederlag for Russland, ifølge Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, men det vil kreve mye av ukrainerne.

- Det vil vise at de har initiativ i krigen, og være et kraftig tegn på at russerne sliter, sier Røseth til Dagbladet.

Russerne har imidlertid posisjonert seg godt, mener han, og en bykrig her kan bli utfordrende for ukrainerne.

- Men med de nye våpnene er det ingen umulighet.

Strategisk viktig region

Kontroll over Kherson er strategisk viktig av flere grunner:

Den som kontrollerer regionen, kontrollerer også elva Dnipros utløp i Svartehavet, som har konsekvenser for ukrainsk økonomi. Lykkes ukrainerne i gjenerobringen, vil de også kunne bevege seg videre mot russisk-kontrollerte Krim.

- Indirekte vil det også kunne åpne muligheten for å avansere videre, for å ta tilbake kjernekraftverket i Enerhodar, og true landbrua mellom Donbas og Krim, forklarer førsteamanuensisen.

STRATEGISK VIKTIG: Det mener Tom Røseth ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret
STRATEGISK VIKTIG: Det mener Tom Røseth ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret Vis mer

Han omtaler slaget om Kherson som «en kamp om initiativet», med to relativt ukjente faktorer:

Ukraina har holdt kortene tett til brystet om egen forsvarsevne. Vi vet heller ikke i hvilken grad russerne vil prioritere å forsvare seg i dette området, og i hvilken grad de omdisponerer fra Donbas, eller benytter nyrekrutterte og uerfarne styrker fra Russland.

- Det er x-faktorer som vil avgjøre tidslinja for eventuell ukrainsk suksess. Skal Moskva måtte prioritere, som de har måttet tidligere, kan det være at Kherson har lavere prioritet enn Donbas.

Røseth mener å se tegn til at den ukrainske offensiven i Kherson er i gang. Han tror ikke at forhåndsvarslingen er noen avledningsmanøver.

Derimot anser han det som et klokt operasjonelt trekk

- Hvis de får motstanderen til å spre styrkene sine, klarer de ikke å få gjennombrudd på ett sted like lett. Russerne har slitt tidligere i krigen med en for bred front, sier han.

- De får også mobilisert egen befolkning mot et bestemt militært mål, som er viktig i en kritisk fase, som de nå er i, samt vist sine internasjonale støttespillere at de bruker våpnene de har fått med suksess.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Britisk etterretning: Fronten flyttes

Ifølge britisk etterretning er krigen i ferd med å entre en ny fase, der de hardeste kampene vil flytte seg til en om lag 350 kilometer lang frontlinje fra Zaporizjzja og sørvestover mot Kherson.

Den ukrainske generalstaben hevder at russiske styrker de siste dagene har beskutt sivil og militær infrastruktur i området med artilleri, i tillegg til flere luftangrep.

Ukrainske styrker skal ha angrepet russiske militære posisjoner og våpenlagre i både Kherson og Zaporizjzja.

- Det er absolutt mulig at vi vil se store slag i dette området, men om det vil overgå Donbas, gjenstår å se, sier Røseth.

Førsteamanuensisen trekker fram flere forskjeller mellom å kjempe i Donbas og Kherson.

Mens okkuperte områder i Donbas er strengt kontrollert av prorussiske og russiske styrker, har ukrainerne stor folkelig støtte i den sørlige regionen, der sabotører og informanter spiller en vesentlig rolle.

- De russiske styrkene i Donbas er også sterkere. De har en kraftansamling av artilleri, kortere forsyningslinjer og bedre flystøtte. Å ta tilbake områder der, er langt tøffere for ukrainerne.

Røseth tror også at russernes nye utskiftninger på høyere militært nivå kan spille inn i slaget om Kherson.

- Det tyder på at Moskva ikke er fornøyde, men utskiftninger er ikke positivt for verken ledelse eller kommandokontroll på russisk side.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer