Kjemper om Syrias oljefelt

President Bashar Assads fokus på Aleppo gjør at de syriske opprørerne vinner mer terreng i provinsen Deir al-Zor, provinsen som inneholder alt Syria har av olje.

OLJE: Demonstrasjon mot Syrias president, Bashar al-Assad, i Deir al-Zor, som er den syriske oljehovedstaden. Nå nærmer de væpnede opprørerne seg de for regimet livsviktige oljefeltene. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
OLJE: Demonstrasjon mot Syrias president, Bashar al-Assad, i Deir al-Zor, som er den syriske oljehovedstaden. Nå nærmer de væpnede opprørerne seg de for regimet livsviktige oljefeltene. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Syria produserer for tida 200 000 fat olje daglig. Hvis oljefeltene skulle komme under angrep fra opprørsstyrkene, kan det få alvorlige konsekvenser for den syriske militærmaskinen.

Før opprøret startet i Syria lå den daglige oljeproduksjonen på litt under 400 000 fat. Når den nå nesten er halvert, har det først og fremst sammenheng med at en rekke land, først og fremst europeiske, nå har stanset importen som følge av sanksjonene mot Assad-regimet. Stans i oljeproduksjonen var en av de viktigste årsakene til at Libyas diktator, Muammar Kadhafi, og hans regime falt i fjor.

Ørken Provinsen Deir al-Zor er stort sett et ørkenområde nordøst for Damaskus. Området, som grenser til Irak, er hovedsakelig bebodd av sunni-muslimer. Tidligere hadde president Assad de fleste stammelederne på sin side, men etter at fredelige demonstrasjoner i provinsens byer ble slått brutalt ned i fjor, mistet den syriske presidenten viktige allierte. Nå støtter flere av stammelederne Den frie syriske hæren.

Flyttet tropper I løpet av de siste ukene har Assads sikkerhetsstyrker måttet gi fra seg kontrollen over flere områder i Deir al-Zor, ikke minst som følge av troppeforflytninger til Aleppo. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har gjenværende Assad-styrker nå barrikadert seg i sine militære forlegninger i byen Deir al-Zor og i utkantstrøk. Foreløpig har Assad-styrkene kontrollen over områdene der oljefeltene befinner seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer