Kjemper på nytt for hundrevis av vaksineofre

Tobarnsmora Anne May Eknes (34) anker dommen som sier hennes ME-sykdom ikke er utløst av vaksina mot hjernehinnebetennelse hun fikk som ungdomsskoleelev.

ME-SYK: Anne May Eknes (34) og samboer Ingar Fjeldheim har to små barn. Anne May var sengeliggende under store deler av svangerskapene. Foto: Thomas Rasmus Skaug
ME-SYK: Anne May Eknes (34) og samboer Ingar Fjeldheim har to små barn. Anne May var sengeliggende under store deler av svangerskapene. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har valgt å anke saken i håp om at rettferdigheten skal seire. Ikke bare vet jeg at jeg har rett, men det er så mange andre i samme situasjon som meg. Jeg kan ikke bare godta å bli behandlet på denne måten, sier Anne May Eknes fra Krokstadelva til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet om Mariette Garborg (23) som ble lam fra brystet og ned etter skolevaksina hun fikk som 12-åring. Garborg vil nå få millionerstatning, etter den første rettskraftige dommen i Norge som gir staten erstatningsansvar for vaksineskade.

- Jeg sender de varmeste gratulasjoner til Mariette. Hun er et forbilde for alle oss vaksineofre som skal kjempe videre, sier Eknes.

329 saker Tidligere i høst avviste Oslo tingrett at ME-sykdommen til tobarnsmora er utløst av vaksina hun fikk mot hjernehinnebetennelse som 15-årig ungdomsskoleelev 25. november 1991.

Saken hennes er den første av to pilotrettssaker som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

NPE har til nå mottatt 329 saker til behandling hvor pasientene mener deres ME (kronisk utmattelsessyndrom) er forårsaket av vaksina mot hjernehinnebetennelse.

VAKSINEFORSØK: Flere hundre ME-syke har reist erstatningskrav etter vaksina mot hjernehinnebetennelse som ble gitt 180 000 ungdomsskoleelever i åra 1988 til 1991.
Foto: Krister Sørbø/Dagbladet
VAKSINEFORSØK: Flere hundre ME-syke har reist erstatningskrav etter vaksina mot hjernehinnebetennelse som ble gitt 180 000 ungdomsskoleelever i åra 1988 til 1991. Foto: Krister Sørbø/Dagbladet Vis mer

I 256 av sakene er erstatningskravet avslått, to saker er avvist og 67 saker er henlagt. Tre saker er fremdeles til behandling hos NPE.

Saken til medisinprofessor Ola Didrik Saugstads ME-syke sønn er den eneste av de 329 sakene hvor Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har funnet at det er årsakssammenheng mellom meningokokk B-vaksina og utvikling av ME. Tidligere i år fikk 35-åringen nær 6,5 millioner kroner i erstatning.

Støttegruppe på Facebook Etter at ME-syke Anne May Eknes tapte første slag i tingretten, har andre ME-syke opprettet en støttegruppe for henne på Facebook.

Det er også satt i gang kronerulling, slik at den økonomiske risikoen i forbindelse med ankesaken til Eknes skal bli mindre.

Det er åpenbare likheter mellom MMR-vaksinesaken til Mariette Garborg og saken til ME-syke Anne May Eknes.

I begge sakene har staten reist tvil om sykdommen kan utløses av vaksinasjon. Staten har også i begge sakene argumentert med at tidsrommet mellom vaksinasjonstidspunktet og utviklingen av symptomer var for stort til at vaksinen kan ha vært årsak til sykdommen.

I begge sakene har staten ment at en virusinfeksjon er mer sannsynlig årsak til sykdommen enn vaksinene.

- Finnes håp - Dommen i Mariettes sak betyr at det finnes håp for alle oss som fikk ME etter vaksina mot hjernehinnebetennelse. Jeg får et kick til å stå på videre, sier Anne May Eknes.

Pasientskadenemnda mener Garborg-dommen ikke kommer til å få betydning for liknende vaksinesaker, fordi den bygger på en så klar faktavurdering av den tidsmessige sammenhengen mellom vaksina og sykdommen.

Advokat Helge Husebye Haug mener dommen vil få stor betydning for framtidige vaksinesaker.