- Kjemper til siste blodsdråpe

Saddam Hussein og hans sønner sier irakerne vil kjempe til siste blodsdråpe mot de amerikanske angriperne. Men i Bagdads gater var folk mer opptatt av å skaffe mat og vann før krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Invasjonsstyrkene bør ikke føle seg trygge noe sted, verken inne i eller utenfor Irak, uttalte Saddam Husseins eldste sønn Uday i går.

Uday (39), som er kjent for sine ville fester og kvinnehistorier, kontrollerer flere medier i Irak. Gjennom dem sender han ut sin fars budskap, og i går var det entydig: Vi blir. Hvis noen går, burde det være George W. Bush.

Det var i går ingen tegn til at Saddam Hussein og hans sønner ville akseptere president George W. Bushs ultimatum om å forlate Irak innen natt til torsdag norsk tid. I stedet oppfordret de massene til å ta til gatene for å demonstrere sin støtte.

Innbyggerne flykter

Noen tusen fulgte oppfordringen i Bagdad, mens langt de fleste var mer opptatt av å forberede seg og sine familier på krigen. Det går nå en strøm av biler ut av Bagdad. Innbyggerne flykter til slektninger på landsbygda eller til nabolandene Syria og Jordan.

Saddam Hussein ledet i går et møte i Iraks øverste organ - Revolusjonsrådet. For første gang siden Golfkrigen i 1991 opptrådte den irakiske diktatoren i uniform. På møtet fordømte Saddam Hussein USA og Bushs ultimatum.

Møtet, der også ledelsen i det regjerende Ba'ath-partiet deltok, avviste Bushs ultimatum.

Saddam møtte også militære ledere for å forberede den kommende krigen, meldte Iraks mest populære fjernsynsstasjon, Al-Shabab. Også den er drevet av Saddam sønns Uday. Med på møtet var også diktatorens yngste sønn Qusai (37), som er sjef for den spesielle republikanske garden - en elitestyrke som har én oppgave: å beskytte Saddam Hussein.

- Vil krige i sivil

Han leder også den republikanske garden, elitesoldatene som skal forsvare Bagdad og Saddams hjemby Tikrit. Eliteenhetene har omkring 85000 soldater.

Styrkene under Qusais kommando er de eneste USA frykter i Irak. Det har kommet meldinger om at soldater fra den republikanske garden kommer til å krige i sivil for å gjøre det vanskeligere for invasjonshæren.

Saddam Hussein og hans to sønner utgjør toppen i det irakiske maktapparatet. De fleste i Saddams innerste sirkler er nær familie eller medlemmer av hans stamme al-bu Nasir.

Saddams kronprins

Lenge ble Uday ansett som Saddams kronprins. Han er kjent for sine fester, sin forkjærlighet for kvinner og raske biler og sin blodige brutalitet. Han har personlig tatt livet av eller skadet mennesker. I desember 1996 ble han selv utsatt for et attentat. Fortsatt har han problemer med å gå.

Broren Qusai holder en lavere profil enn Uday. I 2001 ble han utnevnt til sjef for den republikanske garden og en av Saddams mange hemmelige tjenester. Forfremmelsen ble tolket som at Qusai hadde overtatt sin brors plass som kronprins.

SADDAM OG SØNNER: Reiser Saddam Hussein og hans sønner Uday (t.v.) og Qusai ut av Irak, kan landet unngå en ødeleggende amerikansk invasjon. Men så langt er svaret fra makttrioen et rungende nei.
HØY SIGARFØRING: Saddam Husseins sønn Uday, med sigaren, er kjent for sine fester, sin forkjærlighet for kvinner og raske biler og sin blodige brutalitet. Broren Qusai holder en lavere profil. Bildet er tatt i Bagdad i 2001.