Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjemperobot til værs

Nytt teknovidunder vil gjøre astronautlivet tryggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kjemperobot lå i nyttelasten da romferja Endeavour like før halv åtte i morges, norsk tid, ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida.

Hver av de to armene er over 3 meter lange, den veier 1560 kilo og formålet er at den skal utføre arbeider på utsida av den internasjonale romstasjonen, ISS.

•Her kan du se hvor Endeavour til enhver tid befinner seg, mens den sammen med ISS raser rundt jorda i cirka 27,700 kilometer i timen.

Fem turer ut i friluft
Special Purpose Dexterous Manipulator, eller Dextre, er navnet de kanadiske byggherrene har gitt roboten. 

Håpet er at den i framtida skal minske behovet for farlige gåturer ute i rommet, og NASA estimerer at den vil eliminere et dusin slike per år.

- Astronautene er tryggere innendørs - borte fra temperaturene, strålingen og mikrometeorittene, sier Shelly Sindelar i Canadian Space Agency til ctv.ca.

For å få montert nyvinningen, må derimot fire av de sju astronautene om bord belage seg på tre spaserturer ut i det hasardiøse og kalde vakuumet.

Til sammen er det planlagt fem slike «spacewalks» i løpet av den rekordlange 16-dagersferden, som tar dem mer enn 300 kilometer fra jordas overflate.

image: Kjemperobot til værs

- En ekstra hånd

Ferdig bygd vil Dextre ha tre tilgjengelige verktøy og sju ledd på armene. Den vil den være i stand til å bytte komponenter og gjøre mange oppgaver tidligere forbeholdt astronautene. Roboten vil også ha sensorer i «håndflaten» som gir den en form for førlighet.

- Du kan se på den som en ekstra hånd, sa Endeavour-astronaut Greg Johnson på mandag.

I tillegg til kjemperoboten vil romferjeoppdraget, kjent som STS-123, levere den første seksjonen av en ny laboratoriemodul til ISS. Labmodulen, som heter ELM-PS, er bygd i Japan og har en imponerende prislapp på 517 milliarder kroner.

Om alt går som det skal, vil Endeavour lande 26. mars.

Snart slutt

Dette er 21 gang Endeavour skytes opp fra jorda, og den markerer nok et skritt mot slutten på NASAs antikvariske og farlige romferjeprogram.

Av de fem romferjene som opprinnelig ble bygget på 70- og 80-tallet har to totalhavarert i forbindelse med inn- og utflyging fra jordatmosfæren.

Til sammen 14 astronauter ble drept i katastrofene med Challenger og Colombia, som skjedde i 1986 og seinest nå i 2003.

Per i dag er det bare ni planlagte oppskytninger igjen, og to som ikke har fått en endelig dato, før romferjeprosjektet avsluttes i 2010. Da skal ISS etter planen være ferdigmontert.

Arvtageren til den nåværende romferja vil bli barnet som tilslutt springer ut av «Project Constellation».

SVÆR: Special Purpose Dexterous Manipulator (SPDM), eller Dextre, skal gjøre hverdagen for astronautene lettere. Selve roboten er tre meter lang, med like lange armer.
MANNSKAPET: Kommandør Dominic Gorie, spesialist Garrett Reisman, pilot Gregory H. Johnson, spesialister Robert L. Behnken, Mike Foreman, japansk astronaut Takao Doi og Rick Linnehan prater med media før de skytes opp i lav bane rundt jorda.
TOMMELEN OPP: Astronaut Garrett Reisman er fornøyd med drakta i forkant av oppskyting.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media