Kjemperotte oppdaget på Solomon-øyene

En forsker fra Chicago har påvist en ny dyreart  – en halv meter lang rotte som lever i trærne på Solomon-øyene.

GIGANTROTTE: Rottearten som er blitt oppdaget på Solomon-øyene er en halv meter lang og har fått navnet uromys vika. Illustrasjon: Velizar Simeonovski/The Field Museum/Handout
GIGANTROTTE: Rottearten som er blitt oppdaget på Solomon-øyene er en halv meter lang og har fått navnet uromys vika. Illustrasjon: Velizar Simeonovski/The Field Museum/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Folk på øyene har lenge snakket om at det bor en stor rotte i trærne i regnskogen, men ingen har noen gang sett den – til nå, melder BBC.

De fleste av dyrene som lever på øygruppa 1.800 kilometer nordøst for kysten av Australia, finnes ingen andre steder på jorda.

Solomon-øyene har allerede åtte andre rottearter, men dette er det første nye funnet på 80 år. Gnageren, som har fått betegnelsen Uromys vika, veier omtrent fire ganger så mye som en vanlig rotte.

I november 2015 så en skogvokter en stor rotte falle ned fra et høyt tre. Dyret døde og ble sendt til Queensland Museum i Australia der Tyrone Lavery fra Field Museum i Chicago var forskningsstipendiat.

– Så snart jeg undersøkte dyret, skjønte jeg at dette var noe spesielt, sier han.

Etter DNA-prøver, kunne Lavery bekrefte at det var en ny art.

– Den lever i trærne i veldig tett og vanskelig tilgjengelig skog, noe som gjør den vanskelig å finne. Det er en svært sjelden art. Sannsynligvis er det ikke mange igjen av dem, forklarer Lavery.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer