Kjempeseier for Syriza i Hellas

Venstreforbundet Syriza har vunnet valget i Hellas, ifølge valgdagsmålinger, med mellom 35 og 39,5 prosent av stemmene. Men det er uklart om det gir reint flertall.

HISTORISK: Tilhengere av Syriza og lederen Alexis Tsipras feirer i Athen. Venstreforbundet har vunnet en historisk seier som kommer til å skape ringvirkninger i hele EU. Grekerne har sagt at de nå ikke tåler ytterligere innstramminger fra EU. Foto: REUTERS / Scanpix / Marko Djurica
HISTORISK: Tilhengere av Syriza og lederen Alexis Tsipras feirer i Athen. Venstreforbundet har vunnet en historisk seier som kommer til å skape ringvirkninger i hele EU. Grekerne har sagt at de nå ikke tåler ytterligere innstramminger fra EU. Foto: REUTERS / Scanpix / Marko Djurica Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De ti millioner greske velgere, som etter loven har stemmeplikt, har i dette historiske valget sagt at «nå er det nok» med lidelser og ydmykelser i form av innsparinger som landet er pålagt av EU.

Neste statsminister blir etter alt å dømme Alexis Tsipras, lederen for venstreforbundet Syriza. Dette er et forbund som er grunnlagt på motstand mot innsparingspolitikken. Utfallet av valget kan tolkes som et opprør mot de politiske diktatene fra EU, Euro-banken og Pengefondet, den såkalte "Troikaen".

Statsminister Antonis Samaras og hans konservative Nytt Demokrati (ND) har, ifølge valgdagsmålingene, fått mellom 23 og 27 prosent. Samaras protesterte mot krisetiltakene da han var i opposisjon. Som statsminister har han forsvart dem. Nå har han lidd et kraftig nederlag, hvis dette blir det endelige utfallet, med ti prosentpoeng mindre oppslutning enn Syriza.

Usikkerhet Som største parti får Syriza etter loven ytterligere 50 seter i parlamentet som et «styringstillegg», men det er ikke sikkert om de får reint flertall på 151 av de 300 setene. Det krever et sted mellom 36 og 40 prosent av stemmene, men det er avhengig av hvor mange andre partier som kommer over sperregrensa på 3 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer