Kjempeskjelv rystet Asia

Et skjelv med styrke 7.6 på Richters skala har forårsaket massive ødeleggelser i Pakistan, India og Afghanistan. Flere skandinaver havnet midt i dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det massive skjelvet rystet Sør-Asia i natt norsk tid. Pakistan er hardest rammet, men det meldes også om massive ødeleggelser i India, Afghanistan og Kashmir.

Hele landsbyer skal være utslettet av jordskjelvet og påfølgende jordras. Ifølge pakistanske militærkilder fryktes over tusen mennesker å ha omkommet, melder nyhetsbyrået AP.

- Dette er en nasjonal tragedie, sier generalmajor Shaukat Sultan.

Leter etter norsk kvinne

Ifølge US Geological Survey ble skjelvet målt til  7.6 på Richters skala. Episenteret lå omtrent 80 kilometer nordøst for Pakistans hovedstad Islamabad.

Det bor flere nordmenn i de pakistanske områdene som er rammet av skjelvet.

- Ambassaden i Pakistan har vært i kontakt med nordmennene som er registrert i området, det dreier seg om 20 til 30 personer, sier pressetalskvinne Anne Kjersti Shaw i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.no.

- De fleste er i god behold, men vi har ennå ikke fått kontakt med en kvinne. Vi har mottatt en savnet-melding på henne, og vi jobber med dette nå, sier Shaw.

LAGT I RUINER: Deler av denne boligblokka i Islamabad raste sammen under jordskjelvet. Foto: SCANPIX/AP
LAGT I RUINER: Deler av denne boligblokka i Islamabad raste sammen under jordskjelvet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Bodde i sammenrast blokk

Kvinnen er opprinnelig pakistansk. Hun er bosatt i Islamabad, men har fortsatt norsk pass etter et tidligere ekteskap med en nordmann.

Kvinnens leilighet skal ligge i en boligblokk som er rast sammen.

I løpet av de siste timene har norske utenriksmyndigheter mottatt stadig flere henvendelser fra nordmenn med slekt og venner i de berørte områdene.

- I India har vi ingen nordmenn registrert i de rammede områdene. Totalt har vi registrert 60 nordmenn i India, sier Anne Kjersti Shaw til Dagbladet.no.

Boligblokk i ruiner
I Pakistans hovedstad Islamabad ble store deler av ei ti etasjer høy boligblokk lagt i ruiner. Det fryktes at mange er omkommet, og at overlevende kan være stengt inne i de forvridde restene av bygningen.

Blokkas resepsjonist, Qaiser Abbas, forteller til AP at han satt på kontoret sitt da den store bygningen begynte å riste. Skjelvet varte i omtrent ett minutt. 

- Etter fem sekunder hørte jeg et stort smell. Like etter kollapset rundt 40 leiligheter.

To svenske familier som bodde i boligblokka skal ifølge den danske ambassaden være i god behold etter kjempeskjelvet.

- Uvirkelig
Norske Teresa Hovland (32) bor sammen med samboeren i Islamabad. Hun ble skremt da skjelvet inntraff like før klokka 04 i natt norsk tid.

- Det er helt uvirkelig. Du ser slike ting på TV, og plutselig står du selv midt oppe i det, sier Hovland på telefon til Dagbladet.no fra Islamabad.

- Folk sprang panikkslagne ut i gata, og alt sto og svaiet. Vi er så heldige at vi bor i et område der husene er av bedre kvalitet, men likevel oppdaget vi sprekker i leiligheten under oss.

Det er foreløpig ikke meldt om store ødeleggelser i området der Hoveland og kjæresten bor. Alle butikker er stengt, og nå bruker folk tida på å besøke hverandre.

- Det går rykter om at et nytt etterskjelv skal ramme oss, så nå går vi og venter, sier Teresa Hovland til Dagbladet.no.

Telefonnettet i området er overbelastet, og det er i øyeblikket svært vanskelig å nå fram til Islamabad.


Enormt område 
I øyeblikket har ingen oversikt over ødeleggelsene eller antallet omkomne og skadde. Det kommer stadig inn meldinger om tragediens omfang, og dødstallene i Sør-Asia vokser minutt for minutt

Så langt er fire mennesker bekreftet døde i Shangla-distriktet i nordvestre Pakistan, ifølge en hjelpearbeider. I tillegg er 157 meldt omkommet i Kashmir-regionen, blant dem et ni måneder gammelt barn.

- Dette er det verste jordskjelvet i nyere tid, sier den pakistanske generalmajoren Shaukat Sultan til AP.

I Afghanistan ble en elleve år gammel jente drept da en steinvegg raste over henne. I hovedstaden Kabul flyktet folk panikkslagne fra sine hjem, og skjelvet ble følt så langt borte som New Delhi, rundt 800 kilometer fra episenteret.

- Det var så sterkt av bygningene svaiet. Det var skummelt, sier Hari Singh, som jobber som sikkerhetsvakt i ei boligblokk i den indiske millionbyen.

DØDSTALLENE VOKSER: Pakistanske militærkilder frykter over tusen omkomne.
STORE ØDELEGGELSER: Det meldes om stadig flere omkomne og skadde etter kjempeskjelvet. Kollapsede bygninger vitner om kreftene som var i sving.
SJOKK OG SORG: Kvinnelige lærere omfavner hverandre i Rawalpindi i Pakistan.