Kjempeskjelv utenfor Indonesia

Flere titalls mennesker er omkommet etter kjempeskjelvet utenfor kysten av Indonesia. Sri Lanka, Thailand, Indonesia og India har utstedt tsunamivarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Jordskjelvet oppgradert til 8,7 på Richters skala. Eksperter tror imidlertid faren for tsunamibølger i Thailand og Indonesia er over
(Dagbladet.no kommer med mer)

(Dagbladet.no): Det hersket i kveld panikk i store deler av Sørøst-Asia etter at et kjempejordskjelv inntraff rundt 20 mil nordvest for den indonesiske øya Sumatra.

- Vi evakuerer nordmenn som bor på hotellene nede ved strendene i Phuket i Thailand, sier informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour til Dagbladet.no.

Til sammen har reiseselskapene Star Tour, Apollo, Ving og Saga mellom 500 og 600 norske turister i Phuket og Krabi. I tillegg til charterturistene er det også et ukjent antall norske turister som har reist til Thailand med rutefly.

Lena Petersson har vært i kontakt med noen av Star Tours turister, og kan fortelle at det hersker panikk i området. Det er midt på natta, og turistene må vekkes.

- Vi har besluttet å aktivere vår beredskapstropp, sier Petersson.


Varsel om flodbølger


Skjelvet er målt til minst 8,2 på
Richters skala, melder USAs nasjonale jordskjelvsenter USGS. 

Ifølge Det internasjonale tsunamivarslingssenteret i Stillehavet er skjelvet målt til hele 8,5 på Richters skala.  

Både Sri Lanka, Thailand, Indonesia, Malaysia og India har utstedt varsel om at flodbølger kan nå kystområdene i løpet av få timer, melder NTB.

Kjempeskjelv utenfor Indonesia


Flykter i panikk

Flere steder i Indonesia er strømmen slått ut, og folk flykter opp i høyder i frykt for tsunamibøler i etterkant av jordskjelvet.

Ifølge NTB er flere titall mennesker så langt meldt omkommet på øya Nias etter jordskjelvet, melder en indonesisk TV-kanal.

- Folk løper opp i fjellene, sier øyenvitner i Banda Aceh til CNN.

Banda Aceh er den delen av Indonesia som ble aller hardest rammet av de dødelige tsunamibølgene andre juledag. 

- Folk drar innover i provinsen, fordi det er tryggere. Jeg vil ikke kalle det panikk, men en del folk løper og skriker, sier Bernd Schnell, som leder Røde Kors\' hjelpearbeid i Sørøst-Asia etter tsunamiokatastrofen, til CNN.

- Dette er mennesker som også ble rammet av tsunamien i romjula.

- Det er midt på natta og det høljeregner. Det er kaotisk her, sier Schnell - som anslår at skjelvet varte i tre minutter.

Samme område

Skjelvet ble registrert klokka 18:09:37 norsk tid. Episenteret ligger 1400 kilometer nord for hovedstaden Jakarta. Skjelvet var 30 kilometer dypt og 203 kilometer langt, og strakte seg fra Sibolga til Sumatra-øya, melder CNN.

Dette er det samme området som ble rammet av kjempeskjelvet andre juledag.

Eksperter advarer mot ødeleggende flodbølger langs kysten av Indiahavet, og ber myndighetene i regionen iverksette tiltak straks.

Det internasjonale varslingssenteret i Stillehavet mener alle kystområder som befinner seg innen 1 000 kilometer fra episenteret bør evakueres.

Norge avventer
Det norske utenriksdepartementet har en beredskapstjeneste på 15 personer. I tillegg har de 10 personer som kan sendes som kriseberedskap. Disse er alle i Norge i øyeblikket, men det kan bli aktuelt å sende dem til Indonesia.

- Vi avventer med å sende disse to gruppene inntil vi vet mer om hva som skjer, sier informasjonssjef i UD, Eirik Bergesen, til Dagbladet.no.

UD avventer nå rapporter, og tør ikke å spekulere i om det kan komme en ny tsunami.

- Vi har kontakt med ambassaden i Indonesia, slik at vi hele tiden får oppdateringer, sier han.

Flodbølgekatastrofen

Kjempeskjelvet kommer tre måneder etter det rekordkraftige jordskjelvet utenfor  Sumatra 26. desember i fjor.

Det var dette skjelvet - målt til ni på Richters skala - som utløste flodbølgekatastrofen som tok livet av minst 300 000 mennesker i landene rundt Indiahavet.

Indonesias 17 000 små og store øyer rystes jevnlig av jordskjelv, men sjeldent så kraftige som dagens skjelv.

- Neppe oppjustert

Seniorforsker Conrad Lindholm ved den seismologiske målestasjonen Norsar på Kjeller hadde ikke hørt om kjempeskjelvet da Dagbladet.no kontaktet ham i ettermiddag

- 8,5? Det er meget stort. Meget, meget stort, sier han.

- Det er ikke rart at det kommer et stort skjelv etter 9,0-skjelvet andre juledag. Man har en reorganisering av jordplatene. Det fører til ytterligere spenninger noen steder.

Forskeren tror ikke dagens jordskjelv vil bli oppjustert, slik rekordskjelvet andre juledag ble. Tsunamiskjelvet andre først rapportert å være 6,4 på Richters skala, men ble seinere oppjustert til 9,0.

- Jeg tror ikke det. Jordskjelvet andre juledag kom overraskende på forskerne, da det var det sterkeste på 40 år. Så vi vil nok ikke se at dette blir oppjustert på samme måte.

Evakuert: Menneskene i området rundt Penang ble bedt om å evakuere seg fra hjemmene sine.
Opp i fjellet: Innbyggerne kjørte opp i høyden etter nattens jordskjelv.
KJEMPESKJELV: Tegningen viser episenteret til dagens jordskjelv.