Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempesmell for Sanders

Joe Biden tok storeslem også «minisupertirsdag».

DEBATT: Bernie Sanders og Joe Biden under debatt i slutten av februar. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEBATT: Bernie Sanders og Joe Biden under debatt i slutten av februar. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Demokratenes nominasjonsvalg foregår fortsatt for fullt, og nå er det bare to reelle kandidater igjen: Tidligere visepresident Joe Biden (77) og senator Bernie Sanders (78).

De andre kandidatene; Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, Tom Steyer, Michael Bloomberg, har alle gitt opp presidentdrømmen.

Natt til onsdag norsk tid ble det holdt primærvalg i Michigan, Idaho, Mississippi, Missouri, Nord-Dakota og Washington, også omtalt som såkalt «minisupertirsdag».

KRANGLER: En video viser hvordan presidentkandidat Jo Biden havnet i munnhuggeri med en arbeider. Video: AP Vis mer

Tre seirer

Det endte med klar seier for Joe Biden i Mississippi, hvor det står 36 delegater på spill, og Missouri, med 68 delegater.

Michigan, som har 125 delegater å fordele, var den største prisen, og både Biden og Sanders hadde et håp om å vinne. Sanders lå lenge lå best an på meningsmålingene, før Biden gikk forbi og den tidligere visepresidenten vant også til slutt primærvalget.

De første prognosene natt til onsdag viste at Biden hadde en ledelse på 10 prosentpoeng over Sanders, en ledelse det i praksis var umulig å ta igjen.

Biden vant også Idaho, mens Sanders ser ut til å vinne i North Dakota, med ca. 6 prosentpoeng bedre oppslutning enn Biden da ca. 70 prosent av stemmene var talt opp. I Washington er det tett mellom de to, men der går opptellingen saktere enn i de andre delstatene.

– Alt på spill

– Vi har en vei å gå, men det ser ut som vi får enda en god kveld, sa Joe Biden selv fra scenen i Philadelphia.

Han takket også Bernie Sanders og støttespillerne hans, og sa at de sammen skal slå Donald Trump.

– I kveld er vi ett steg nærmere å gjenopprette anstendighet, verdighet og ære i Det hvite hus, sier Biden.

– Nå er det så mye frykt i landet og rundt om i verden. Vi trenger amerikansk lederskap, vi trenger en presidents lederskap som er ærlig, troverdig, omtenksom og stødig. Hvis jeg får æren av å bli deres president, skal jeg strebe for å gi landet et slikt lederskap, fortsatte han, før han gikk til angrep på president Donald Trump:

– Med Donald Trump som president står våre kjerneverdier, plass i verden og demokratiet vårt, alt som gjør Amerika til Amerika, på spill.

– Jeg tror at denne nasjonen kan komme seg over fire år med Trump, men fire nye år vil fundamentalt forandre karakteren til denne nasjonen. Vi kan ikke la det skje.

VAKLGVAKE: Dagbladet tok pulsen på en valgvake for Bernie Sanders i Burlington i Vermont. Video: Vegard Kvaale - Klipp: Per Ervland Vis mer

Tungt nederlag

For Sanders, som vant Michigan i 2016, er nederlaget et tungt slag mot hans håp om å vinne nominasjonen. The Guardian omtaler tapet som et «knusende nederlag», mens Washington Post påpeker at Sanders har holdt en rekke arrangementer rundt om i staten i dagene som ledet opp til «minisupertirsdag».

Bernie Sanders startet sterkt under primærvalgene, med gode resultater i New Hampshire, Nevada og selvsagt kaosvalget i Iowa. Så snudde det, og Joe Bidens kampanje ble «gjenopplivet». Biden vant overlegent i Sør-Carolina, og deretter vant han ti av 14 stater under supertirsdag forrige uke.

– Det føles bra, sa den tidligere visepresidenten til Dagbladet under valgvaken.

Biden har sikret seg 664 delegater, og senator Bernie Sanders (78), som foreløpig har 573 delegater.

Antallet delegater vil spille en stor rolle under partiets landsmøte i Milwaukee i juli, hvor det trengs støtte fra 1991 av de 3979 delegatene for å finne første runde.

Nettstedet Fivethirtyeight, som har laget en modell som tar hensyn til alle resultater, meningsmålinger og gjenstående valg, anslår at Biden har 99 prosent sjanse til å vinne totalt.

Hele Norges coronakart