Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempesmell skremte Vesterålinger

- Det klirra i vinduene

INGEN FARE: Forsvaret forteller at det var spesielle astronomiske forhold som gav et så høyt smell. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
INGEN FARE: Forsvaret forteller at det var spesielle astronomiske forhold som gav et så høyt smell. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonssentralen i Midtre Hålogaland meldte i ettermiddag på Twitter om at de hadde fått flere meldinger om et høyt smell i området Vesterålen.

Lyden, som hørtes ut som et dynamittsmell, kom av at et jagerfly brøt lydmuren i svært stor høyde, forteller operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt Kåre Munkvold.

- Jeg vet ikke hvor mange titusen fot det er snakk om, men det klirra i vinduer. Forsvaret har fortalt at det var på grunn av spesielle atmosfæriske forhold at smellet ble så høyt, sier Munkvold.

Politiet har fått mange telefoner fra folk som lurer på hva smellet kommer av, og Munkvold sier at det ikke er noen fare.

40.000 fots høyde Ivar Moen oberstløytnant og talsmann for Forsvarets Operative Hovedkvarter sier til Dagbladet at det høyst sannsynlig at flyet som fløy over Vesterålen var Forsvaret sitt.

- Flyet har vært på vedlikehold, og dette var en rutinemessig test, noe som inkluderer supersonisk flygning på 40.000 fots høyde, sier Moen.

Han sier at de atmosfæriske forholdene avgjør hvordan lyden forplanter seg når flyet bryter lydmuren, og i dag ble det et smell, mens andre dager kan man ikke engang høre flyene. 

Merket smellet fra Bodø til Hammerfest På Sortland i Vesterålen hørte Maria Boberg Karlsen smellet, og det klirra i vinduene.

- Vi hørte et smell og det rista i hele bygget. Familie og venner jeg har snakket med i hele regionen, fra Bodø til Hammerfest sier at de har merket kraftige trykkbølger, sier Boberg Karlsen.

Hun forteller at mange reagerte og tenkte smellet kunne være alt fra terror, til en stor ulykke eller jordskjelv, siden smellet var over et så stort geografisk område.

- Folk blir redde når de ser terror på tv. Ikke at Nord-Norge er noe yndet terrormål, men vi ligger jo nært Russland, sier hun.

Boberg Karlsen vet ikke om noe har blitt ødelagt som følge av smellet.

Hele Norges coronakart