FULL SPREKK: Byggingen av Tromsøbadet er blitt langt dyrere enn politikerne så for seg. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX.
FULL SPREKK: Byggingen av Tromsøbadet er blitt langt dyrere enn politikerne så for seg. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX.Vis mer

Kjempesprekk: Bygger badeland for 1 mrd. i Tromsø

Tromsøbadet skal stå ferdig første halvår neste år, og badelandet har nå en byggesprekk på 218 millioner kroner.

(Finansavisen): Det reviderte budsjettet er nå på 978 millioner kroner, sier avdelingsdirektør i Tromsø kommune, Bjarte Kristoffersen til Finansavisen.

Tromsø-politikerne har lenge ønsket seg et folkebad, og i 2013 fikk kommunestyret presentert et skisseprosjekt med prislapp på 488 millioner kroner. I etterkant har kostnadsrammen steget, og i lokalpressen snakkes det om en prislapp på 1 milliard, uegnet beliggenhet og svært optimistiske anslag for antall betalende besøkende.

- Å sammenligne 488 millioner med 978 millioner, er epler og pærer. 2013-tallene var veldig tidlig i investeringsfasen, lenge før det var blitt hentet inn anbud på byggingen, og det er færre kvadratmeter enn det vi har landet på, sier Kristoffersen til avisen.

Anlegget blir på 13.000 kvadratmeter, og skal inneholde bassenger og en klatrevegg med 18 meters høyde.

- Når ble investeringsbeslutningen tatt?

- Igangsettelsesvedtaket er fra mars 2016, og da var summen 690 millioner, men det var eksklusive prisvekst og byggelånsrenter. Et reelt tall for vedtakstidspunktet er 760 millioner kroner, sier han til Finansavisen.

- Det er et godt stykke mellom 760 og 978 millioner også. Hva har skjedd?

- Anlegget er ikke blitt større underveis, men budsjettet fra 2016 tok ikke høyde for kompleksiteten i stor nok grad. Vi opplevde at grunnforholdene var vanskeligere enn tenkt. Vi ser at kostnadspåslaget vil vedvare, og det kan dukke opp flere forhold som man ikke har tatt høyde for. I tillegg er det gjort noen omfangsendringer, og det er lagt inn poster som ikke har vært med før, forklarer Kristoffersen til avisen.

- Hva har kommet i tillegg?

- Det er lagt inn noen investeringer som driftsselskapet ellers måtte ha tatt, alt fra kommunikasjonsutstyr til inventar og bassengutstyr.

Andre økonominyheter:

Tror Apple Pay blir større enn Vipps
Lempet ut Norwegian-aksjer i stor stil
Ansatte med erfaring får 500.000 i årslønn