Kjempestemning på regjeringens ettårsfeiring

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk klem av alle damene, mens finansminister Gudmund Restad fikk smask på munnen av Synnøve Svabø. Sentrumsregjeringens ettårsfeiring lørdag ble en kjempefest med underholdning som sto til terningkast 6.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var lite politikk, men mye fart og moro i Gamle Losjen i Oslo under trepartiregjeringens feiring av seg selv. Salmesangen var erstattet av gospelen «Oh happy days» som ble fremført av regjeringen som blandakor i røde kapper.

Mot mange odds

- Her er vi, folkens, en lys levende sentrumsregjering. Jeg er stolt over at vi lever, sa sjefen Kjell Magne Bondevik da han presenterte sine statsråder. Det skjedde etter at festen var innledet med Griegs «Kjempeviseslåtten» fremført av Geir Moen på klaver. Han spilte også «Våren» som et varsel om at regjeringen kan komme til å leve vinteren over.

Applausen smalt i veggene mens statsministeren presenterte «fighteren Valgerd», «næringsminister Sponheim som også kan skape debatt», fiskeriminister Peter Angelsen «som snakker rett fra levra», justisministeren «som er et grepa kvinnfolk», utdanningsminister Lilletun «som bare har søndagsskole og livets skole», oljeminister Arnstad «som har satt seg i respekt hos oljesjeikene» og de andre.

Bare utenriksministeren «som imponerer over alt i verden med sin kunnskap» og forsvarsministeren som «håndterer generalene med fast hånd» var ikke til stede på fødselsdagsfesten.

Tjene folket

Bondevik sa at han var stolt over det regjeringen har utrettet på ett år og uttrykte et ønske om å gjøre samfunnet bedre for vanlige folk.

Konferansier Jon Eikemo håpet at regjeringen får kontantstøtte nå som den går inn i sitt andre år. Trøste og Bære satte fart i forsamlingen med en spesialskrevet bursdagssang.

Kveldens festtaler, journalist og forfatter Andreas Hompland, oppsummerte året som har gått. Han så seg tilbake og ga gode råd for fremtiden. Hompland anbefalte statsrådene å henge sammen, slik at de ikke blir hengt hver for seg.

Stemningen steg flere hakk med NRKs Synnøve Svabø og søstrene Bjørklund. De brakte en egen presang til de kvinnelige statsrådene: En nesten avkledt muskelbunt av en mann.

Kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun måtte «ofre av kunnskapens tre» til Svabø i form av en liten bit av skjegget.

Sjarmøren

Men det var finansminister Gudmund Restad - den største sjarmøren i regjeringen etter Bondevik - som fikk Synnøves største oppmerksomhet i form av latinamerikansk dans, en gave i form av skjorte med slips i sterke farger - og kyss.

- Mitt navn er Bond, Kjell Magne Bond-evik, sa statsministeren lydig til kameraene og partivennene i salen i Synnøves regi.

Anne Enger Lahnstein sa at hun «godt kunne tenke seg å bli sjekka opp». Og stemningen steg.

Forsamlingen av sentrumskamerater med familie ble til slutt roet ned av Sondre Bratland, sangensemblet Sagapella, Herborg Kråkevik og Peter Lindbæk med Jan Erik Volds dikt om Bislet.

(NTB-Kari Westengen)