Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempestor stjerneeksplosjon oppdaget

Astronomer har dokumentert det som til nå trolig er den kraftigste supernovaen som har funnet sted.

SUPERNOVA: Dette bildet viser hvordan en kunstner ser for seg supernovaen ASASSN-15lh. På torsdag ble det kjent at astronomer har dokumentert det som etter alt å dømme er den kraftigste supernovaen noen sinne. Foto: Jin Ma/Beijing Planetarium/The Kavli Foundation
SUPERNOVA: Dette bildet viser hvordan en kunstner ser for seg supernovaen ASASSN-15lh. På torsdag ble det kjent at astronomer har dokumentert det som etter alt å dømme er den kraftigste supernovaen noen sinne. Foto: Jin Ma/Beijing Planetarium/The Kavli Foundation Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eksploderende stjernen ble første gang observert i juni i fjor. Fortsatt gir den fra seg enorme mengder energi etter eksplosjonen.

På det meste var eksplosjonen 200 ganger kraftigere enn en typisk supernova. Sammenlignet med lysstyrken fra vår egen hjemlige stjerne, solen, var eksplosjonen 570 milliarder ganger sterkere, melder BBC.

I ren størrelse var eksplosjonen neppe større enn en storby, omtrent på størrelse med London, og rotasjonshastigheten anslås til trolig flere tusen ganger per sekund. men hastigheten avtar trolig nå, opplyser professor Christopher Kochanek ved Ohio-universitetet i USA.

Detaljer rundt stjerneeksplosjonen er omtalt i siste utgave av Science.

Det hører med til saken at selv om supernovaen ble observert i juni i fjor, fant den sted 3,8 milliarder lysår unna vår planet, altså for 3,8 milliarder år siden.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media