Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempestup for Ap på ny meningsmåling

Samtidig bykser Senterpartiet fram.

Oslo  20170207.
Partileder Jonas Gahr Støre på landsstyremøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170207. Partileder Jonas Gahr Støre på landsstyremøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet stuper 3,9 prosentpoeng på meningsmålingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen i februar. Samtidig bykser Senterpartiet fram.

Arbeiderpartiet faller til 33,9 prosent, men Senterpartiet øker med 3,4 prosentpoeng til 9,6 prosent. Det gir de to gamle regjeringskameratene 81 mandater. Et samarbeid med Rødt (1 mandat), MDG (1) og SV (2), kunne sikret flertall på Stortinget.

Samtidig vil en konstellasjon av Ap, Sp og KrF få flertall med 91 mandater. Ap, Sp, V, og MDG har også flertall med 85 man­dater.

Sp vil bli større enn Frp

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier Senterpartiet har hatt som mål å bli større enn Frp innen 2019. Nå spekulerer han på om målet kan være innen rekkevidde allerede til høsten.

- Vi har hatt det som mål i to og et halvt år. Men nå er det mange som har stemt både Høyre og Frp som ikke så for seg at de skulle få denne sentraliseringen, som kanskje også er skuffet over forsvarspolitikken denne regjeringen har ført, og som nå tenker seg om på nytt, sier han til Klassekampen.

Senterpartiet stabiliserer seg på 9-tallet i snitt av februarmålingene, opplyser valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Nationen. Det høyeste snittet Sp tidligere har hatt på 2000-tallet i en enkeltmåned er 8 prosent.

- Det kan godt være at de kommer seg over 10 prosent ved valget. Som flere har vært inne på vil de tingene som gjør at sentrum og distriktspolitikken kommer i fokus, ikke akkurat forsvinne utover våren, sier Aardal.

SV og Venstre sliter

Både Sosialistisk Venstreparti og Venstre er under sperregrensen på målingen med en oppslutning på henholdsvis 3,7 (-0,5) og 3,9 prosent (-0,3).

Siden Venstre kun får tre stortingsplasser når de ikke lenger har utjevningsmandater, fordamper det borgerlige flertallet. De to regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre får til sammen 84 seter.

Høyre gjør en god måling med 25 prosents oppslutning (-0,3). Frp går fram 0,9 prosentpoeng til 12,7 prosent. Kristelig Folkeparti øker også med 0,8 prosentpoeng og har støtte fra 5,6 prosent av de spurte.

MDG får 2,4 prosent (-0,2) og Rødt får 1,6 prosent (-0,3). Det er kun Aps nedtur og Sps framgang som er utenfor feilmarginen på målingen. Marginen varierer mellom 0,5 og 2,9 prosentpoeng, og er størst for de største partiene.

NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling