Kjempet desperat for livet

ELVERUM (Dagbladet): I tre helvetestimer fryktet Thea Kirkeby (20) at samboeren Christopher Øvergaard (25) var omkommet i togkatastrofen. Gleden var ubeskrivelig da hun fikk vite at han hadde greid å slepe seg på albuene bort fra det brennende togvraket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble et veldig sterkt møte mellom de to kjærestene ved sykesenga i går formiddag.

- Tøft, men innmari godt, sier en beveget Thea Kirkeby om det følelsesladde møtet på Hedmark Sentralsjukehus.

- Jeg er fryktelig sliten, men utrolig glad for at jeg lever, sier Christopher Øvergaard til Dagbladet.

De er begge fra Hamar, men bor og studerer på Rena. Fordi Thea hadde bilen, tok Christopher for første gang toget til studieplassen tirsdag formiddag.

- Søren, hvor behagelig det er å ta tog, var noe av det siste han tenkte før det smalt.

Han satt alene i den bakerste delen av den første vogna i det nordgående lokaltoget, og er usikker på om det var noen i den fremre delen.

Fastklemt

Etter sammenstøtet kjempet Christopher en desperat kamp for å beskytte seg mot stoler og togdeler som kom ramlende.

- Nå må det stoppe snart, for nå greier jeg ikke å holde unna mer, tenkte 25-åringen. Og da stoppet det.

Beina satt fastklemt, men han greide å vri seg løs ved egen hjelp. Utenfor vinduet så han at det brant overalt, og han ble redd for at toget snart skulle eksplodere.

Med en voldsom kraftanstrengelse greide den unge gutten å komme seg ut gjennom togvinduet. Da han landet på bakken, merket han at det ene beinet var brukket. Han måtte slepe seg på albuene langs hele vogna og gjennom skogen for å komme seg unna det brennende toget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fingrene var helt forfrosne da han sliten og kraftig forslått ble tatt hånd om av hjelpemannskaper, og kjørt til Hedmark Sentralsjukehus.

Redselstimer

Hjemme på Rena hørte Thea Kirkeby om togulykken på radio. Hun trodde da at samboeren hadde tatt et annet tog. Først da hun så på tekst-tv i 15-tida, forsto hun at det var Christophers tog som var involvert i ulykken.

- Jeg fikk sjokk og gjorde hva jeg kunne for å finne ut hvordan det hadde gått med ham, sier Thea.

Hun ringte NSBs pårørendetelefon, men de visste ingenting om Christopher. Han var heller ikke blant de overlevende som var kommet til Trudvang hotell på Rena.

- Jeg tenkte at Christopher ville ringe meg på mobilen hvis han var i live. Derfor ble jeg mer og mer redd jo lengre tid det gikk. Jeg visste jo ikke at mobilen hadde smeltet i brannen, sier Thea Kirkeby.

Ødelagt i brannen var også all bagasjen, klær, lommebok og alle identitetspapirer.

«Et helvete»

Først i 18-tida fikk Thea vite at kjæresten var i live, etter at 25-åringens far hadde funnet ham på Hedmark Sentralsjukehus. Da hadde hun levd i uvisshet i tre timer.

- Det var de verste timene i hele mitt liv. Det var et helvete, helt jævlig, sier Thea til Dagbladet.

Hun ville dra til sykehuset tirsdag kveld, men fikk ikke lov, fordi Christopher skulle opereres. Han hadde brukket begge leggbeina i høyre fot, i tillegg til at han hadde slagskader og brannsår.

I 11.30-tida i går formiddag møttes samboerne for første gang etter ulykken. Etterpå besøkte Thea ulykkesstedet, og i går kveld var de begge til stede ved minnehøytideligheten i Elverum kirke.

Der satt den bandasjerte Christopher Øvergaard i rullestol i midtgangen, mens Thea holdt ham i hånden.

- Det var et fin minnehøytid, og en god stund for oss begge. Det betyr mye å føle at du ikke er alene, sier Thea.

Hun har det vondt, selv om hun har funnet kjæresten i live. Fordi hun kjenner flere av dem som mistet livet i katastrofen, blant annet lokføreren i det nordgående lokaltoget.

- Følelsene er vanskelige å takle. Vi er selvsagt glade for at Christopher er i live, men føler samtidig dyp sorg over de mange livene som har gått tapt, sier Thea Kirkeby.

MINNESTUND: - En god stund for oss begge, sier samboerne Thea Kirkeby og Christopher Øvergaard om minnehøytideligheten i Elverum kirke . Foto: SCANPIX KJÆRESTEMØTE: Det ble et gripende møte mellom Thea (20) og Cristopher (25) på Hedmark sentralsykehus i Elverum i går. Christopher har brukket leggbeina i høyre bein, i tillegg til at han hadde brannskader og sår. Foto: TRULS BREKKE