Kjempet desperat mot morderen

HAUGESUND/BERGEN (Dagbladet): Tobarnsmoren Marianne Våge kjempet for sitt eget liv og forsøkte å flykte. Men drapsmannen innhentet henne og knivstakk henne flere ganger i ryggen. Åstedet bærer preg av en desperat kamp. Flere omstendigheter på åstedet er gåtefulle for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under obduksjonen på Gades institutt i Bergen i går ble det gjort flere funn av hår og fiber på Våge. De tekniske funnene er blitt fotografert og sikret, og vil bli analysert både av Kripos og Rettsmedisinsk institutt.

Ved å DNA-teste hårene, kan ekspertene slå fast med sikkerhet hvem de tilhører. Dødstidspunktet blir klarlagt i dag.

- Jeg forsøker å finne dødstidspunktet ved å måle temperaturen i kroppen og sammenlikne det med blant annet romtemperaturen på åstedet. Det er uansett vanskelig å fastslå et helt nøyaktig dødstidspunkt, sier professor Inge Morild til Dagbladet.

Merkelige funn

Morild vil ikke uttale seg om dødsårsaken, men etter det Dagbladet erfarer, er Marianne Våge stukket flere ganger i ryggen med kniv.

Teorien om at hun ble drept av en innbruddstjuv er fortsatt aktuell for politiet, men etterforskerne ser heller ikke bort fra at gjerningsmannen kan ha forsøkt å få det til å se ut som om drapsmannen var en tilfeldig innbruddstjuv.

Det skal være flere ting på åstedet som politiet stusser over. Ifølge informerte kilder skal blant annet en kran på kjøkkenet ha stått åpen da Marianne Våge ble funnet. Politiet aner ikke hvorfor vannet sto og rant.

- Dette med kranen vil jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier politiadvokat Thor Buberg ved Haugesund politidistrikt.

Det er også flere ubesvarte spørsmål rundt det knuste kjellervinduet. Kripos forsøker nå å finne svar på om noen i det hele tatt har tatt seg inn gjennom vinduet, eller om ruteknusingen kan ha skjedd for å forvirre politiet.

Langvarig

Kriminalteknikerne jobber også på spreng for å finne ut av gjerningsmannens vei inn og ut av boligen.

  • Hoveddøra var låst da eksmannen kom til huset søndag kveld.
  • Terrassedøra skal ha en skade på dørklinka, og politiet undersøker om gjerningsmannen kan ha brukt denne døra.

Trolig blir ikke Kripos-teknikerne ferdig med undersøkelsene sine før i slutten av uka.

Mangelen på observasjoner i området gjør at politiet fortsatt holder alle muligheter åpne, også at drapet var planlagt, samt at Marianne Våge kan ha kjent sin drapsmann.

Marianne Våge, som for få uker tok tilbake sitt pikenavn, skal ikke ha fått noe ny kjæreste etter at hun og ektemannen ble separert for ett år siden.

Få spor

- Vi har veldig få spor å gå etter så langt i etterforskningen. Vi frykter at dette kan bli en langvarig etterforskning, sier politiadvokat Buberg.

Helt siden søndag kveld har politiet gjennomført rundspørring i boligfeltet. Etterforskerne har konsentrert seg om 40- 50 hus. Rundspørringen har gitt politiet svært lite. Til tross for den korte avstanden mellom husene i det stille strøket, er det bare to naboer som har fortalt at de har hørt noe om natta.

Det ene vitnet hørte to lyder mellom klokka 03 og 05. Med en drøy times mellomrom hørte hun singling i glass og «lyden av noe som knakk». Kvinnen skal da ha sett ut av vinduet uten å oppdage noe.

Det andre vitnet våknet av en uspesifisert lyd i 02- 03-tida. Han sto opp og kikket ned i retning Marianne Våges hus, men der var det mørkt og stille.

Politiet har fått inn 20 tips etter at de mandag gikk ut og ba publikum om hjelp. Men ingen av disse har gitt politiet gjennombrudd i etterforskningen. 30 vitner er så langt avhørt, av dem er flere fra offerets familie.

OFFERET: Tobarnemoren Marianne Våge ble drept med flere knivstikk i ryggen.