AP-VETERAN: Grethe Irvoll kjempet for retten til selvbestemt abort, og fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet i 1969. Nå er hun skremt. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
AP-VETERAN: Grethe Irvoll kjempet for retten til selvbestemt abort, og fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet i 1969. Nå er hun skremt. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Kjempet for abort­loven. Nå frykter hun flere endringer

I 1969 foreslo Grethe Irvoll å lovfeste retten til selvbestemt abort på Arbeiderpartiets landsmøte. Nå er hun skremt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Åtte år før Stortinget med knappest mulig flertall lovfestet kvinners rett til selvbestemt abort, kjempet Arbeiderparti-veteranen Grethe Irvoll en intern kamp innad i partiet.

Før Arbeiderpartiets landsmøte i mai 1969 forsøkte hun å få retten til selvbestemt abort inn i programkomiteens innstilling, men lyktes ikke.

Hun hadde størrelser som Haakon Lie og lederen i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse mot seg, ifølge Dagsavisen. Irvoll ga ikke opp.

På vegne av lokallaget på Ammerud i Oslo fremmet hun derfor et benkeforslag. Det ble vedtatt med så stor margin at dirigenten ikke fant noen grunn til å mobilisere tellekorpset, ifølge avisa.

Da var Arbeiderpartiet for retten til selvbestemt abort.

Enige om abortendringer

Før helga ble KrF, Venstre, Høyre og Frp enige om en regjeringsplattform, og skal danne en borgerlig flertallsregjering. I plattformen er de fire partiene enige om å innskrenke retten til fosterreduksjon av fostre - såkalt tvillingabort.

Den nye regjeringen blir dermed den første siden abortloven ble innført i 1976 som reduserer norske kvinners rett til selvbestemmelse.

I dag er Irvoll skremt.

- Hvert eneste angrep på abortloven bør tilbakevises. Her må alle være våkne, sier Irvoll til Dagbladet.

Hun er av den oppfatning at abortloven var bra som den var, og ser absolutt ingen grunn til å endre på den.

- Jeg er redd for at hvis man først begynner å endre på noe, vil man kanskje følge opp med flere endringer, sier Ap-veteranen.

Hun mener KrFs ønske om å levere politikk til egne velgere gjør det betimelig å stille følgende spørsmål:

- Bryr de seg om andre?

Sjokkutspillet

Etter at den kommende firepartiregjeringen - den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985 - ble enige om en plattform, stilte norske partiledere opp til partilederdebatt på NRK.

På vegne av KrF stilte Kjell Ingolf Ropstad, etter at Knut Arild Hareide trakk seg som partileder tidligere på kvelden.

I en ordveksling med Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre kom Ropstad med et sjokkutspill.

- Klarer du å bære fram ett, så bør du kunne klare å bære fram to, sa Ropstad, og snakket altså om fostre.

Til NRKs radioprogram Politisk kvarter dagen etter, ble han konfrontert med utspillet.

- Det var veldig «krøkkete» sagt. Mitt poeng er at vi må legge til rette for de familiene. Jeg tror at hvis man ønsker virkelig å bære fram ett barn, må vi som samfunn klare å legge til rette at man klarer å bære fram to, sier han.

Ropstad sa følgende i et intervju med Dagbladet i helga:

- Jeg skjønte vel med en gang jeg hadde sagt det at det var upresist. Hadde jeg hatt fri taletid i debatten, så hadde jeg nok prøvd å utfylle det, sier Ropstad.

- Voldsomt overflatisk

Ap-veteranen Irvoll fikk ikke med seg seansen på TV, men får den beskrevet av Dagbladet.

- Jeg synes kommentaren er voldsomt overflatisk og lite gjennomtenkt, sier hun.

Hun mener Ropstads kommentar tar for lett på problemstillingen.

- Å bære fram et barn, er bare første del. Så er det snakk om å gi barna en best mulig oppvekst. Alle barn har rett til å bli født ønsket - det er punkt én for meg. Er noen tvil om det, eller vedkommende ikke kan se noen til å klare å dette, så har fosterreduksjonen kommet inn i bildet, sier Ap-veteranen.

Nei til KrF

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark gjorde det tidligere i forrige uke tydelig at han ville stemme ned regjeringsplattformen dersom den inneholdt endringer i abortloven.

Han mener Ropstads utspill torsdag kveld viser et viktig problem med debatten: «At man i KrF tror det finnes noen som synes det er gøy å gjennomføre fosterreduksjon».

- Det er ikke et teselskap å gjennomføre den prosedyren. Man gjør det fordi man av ulike grunner ikke klarer å ivareta flere barn, sier Hansmark og følger opp:

- Men her kommer Ropstad som politiker for å definere hva som er best for kvinner, samtidig som han forutsetter at alle klarer å ta vare på så mange barn som mulig. Det er utrolig trist at KrF har fått gjennomslag for å frata kvinner retten til å bestemme selv, og at man må til en nemnd.

UTSPILL: Et utspill om tvillingaborter under torsdagens partilederdebatt skapte furore på internett. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer