Kjempet for abort­loven. Nå frykter hun flere endringer

I 1969 foreslo Grethe Irvoll å lovfeste retten til selvbestemt abort på Arbeiderpartiets landsmøte. Nå er hun skremt.

AP-VETERAN: Grethe Irvoll kjempet for retten til selvbestemt abort, og fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet i 1969. Nå er hun skremt. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
AP-VETERAN: Grethe Irvoll kjempet for retten til selvbestemt abort, og fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet i 1969. Nå er hun skremt. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Åtte år før Stortinget med knappest mulig flertall lovfestet kvinners rett til selvbestemt abort, kjempet Arbeiderparti-veteranen Grethe Irvoll en intern kamp innad i partiet.

Før Arbeiderpartiets landsmøte i mai 1969 forsøkte hun å få retten til selvbestemt abort inn i programkomiteens innstilling, men lyktes ikke.

Hun hadde størrelser som Haakon Lie og lederen i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse mot seg, ifølge Dagsavisen. Irvoll ga ikke opp.

På vegne av lokallaget på Ammerud i Oslo fremmet hun derfor et benkeforslag. Det ble vedtatt med så stor margin at dirigenten ikke fant noen grunn til å mobilisere tellekorpset, ifølge avisa.

Da var Arbeiderpartiet for retten til selvbestemt abort.

Enige om abortendringer

Før helga ble KrF, Venstre, Høyre og Frp enige om en regjeringsplattform, og skal danne en borgerlig flertallsregjering. I plattformen er de fire partiene enige om å innskrenke retten til fosterreduksjon av fostre - såkalt tvillingabort.

Den nye regjeringen blir dermed den første siden abortloven ble innført i 1976 som reduserer norske kvinners rett til selvbestemmelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer