Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempet for Carstens liv

Fotograf Harald Henden slepte Dagblad-journalist Carsten Thomassen i sikkerhet bak en mur og startet førstehjelpsbehandling. Da de kom seg levende til sykehus, trodde han det skulle gå bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fotograf Harald Henden i Verdens Gang satt på hotellrommet sitt på Serena Hotel i Kabul da han hørte smellene fra granater og automatgeværild.

- Det var i hvert fall to detonasjoner og mye skyting, sier VG-fotografen.

- Jeg kom meg ut av rommet og løp ned mot resepsjonen.

Men i kaoset som herjet måtte han først trekke seg tilbake. Da det hadde roet seg noe kom Henden seg ut i resepsjonen igjen.

- Så så jeg Carsten liggende på gulvet, forteller fotografen.

En evighet

Thomassen blødde da kraftig fra skuddskader i armen, låret og i mageregionen. Han lå rundt fem meter fra heisen. Henden skjønte umiddelbart at skadene var svært alvorlige, men alt var uoversiktlig og det var uklart om skytingen var over.

- Først måtte jeg dra ham i sikkerhet. Jeg var så konsentrert om Carsten, at jeg nesten ikke la merke til akkurat det. Jeg tror strengt tatt skytingen var over på det tidspunktet, sier han.

KABUL:  Afghanske politimenn holdt i går kveld vakt utenfor Serena Hotell hvor Dagbladets utenriksreporter ble skutt og drept. Foto: AFP
KABUL: Afghanske politimenn holdt i går kveld vakt utenfor Serena Hotell hvor Dagbladets utenriksreporter ble skutt og drept. Foto: AFP Vis mer

Henden og en kollega tok da tak i Dagbladets skadede reporter og trakk ham i sikkerhet rundt en murvegg. Oppe på hotellrommet sitt hadde den erfarne pressefotografen førstehjelpssaker. De løp han for å hente. Tilbake hos Thomassen prøvde Henden å stanse blødningene så godt det lot seg gjøre.

- Vi var flere journalister, også fra Aftenposten og TV 2, som jobbet med ham i lengre tid for å holde liv i ham.

Smerter

Dagblad-journalisten hadde ifølge Henden store smerter. Både ISAF og norske styrker ble varslet, men det tok litt tid før hjelpen kom.

Først kom noen amerikanske soldater. De ga Thomassen intravenøse overføringer og annen livreddende hjelp.

Etter hvert kom også norske sanitetssoldater.

- Det føltes som en evighet før de kom. Kanskje det tok en time, men det aner jeg egentlig ikke.

Soldatene fikk evakuert Dagblad-journalisten ut i en pansret Sisu-ambulanse.

image: Kjempet for Carstens liv

- Vi hadde klart å stoppe alle de ytre blødningene, og da vi var på vei til sykehuset tenkte jeg at dette skulle gå bra.

Thomassen var ved bevissthet hele tiden i hotellresepsjonen og under transporten til sykehuset.

- Vi snakket med ham hele tiden for å sjekke bevissthetsnivået hans. Han klaget over smerter i magen og pusteproblemer, sier Henden.

Ufattelig

Like før de kom fram til sykehuset forverret situasjonen seg i ambulansen. Thomassen gikk inn i en tilstand av sjokk.

Framme ved feltsykehuset ble han lagt rett på operasjonsbordet.

At ventetida på sykehuset ble lang, tok Henden som et godt tegn. For hvert minutt som gikk var det større sjanse for at han skulle greie det.

- Det er bare ikke til å fatte. Jeg trodde vi hadde klart det da vi fikk ham i live til sykehuset. Det føles helt forferdelig sier han.

Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum og Dagbladets journalist Carsten Thomassen var begge på vei mot heisen like før klokka 15.00 i går da eksplosjonen plutselig rystet luksushotellet.

- Jeg tror det var ei bombe, utbrøt Lysberg Solum til Thomassen før han instinktivt begynte å løpe mot heisen for å komme seg til rommet hvor han hadde skuddsikker vest og hjelm.

Han snur seg og får øye på en mann med kledd i det som trolig var en afghansk politiuniform. Uten forvarsel begynte han å fyre løs.

- Jeg fikk kastet meg ned på gulvet og krabbet i sikkerhet. Mannen fortsatte å skyte og traff Carsten som hadde sprunget motsatt vei av det jeg gjorde. Jeg hørte flere skudd, forteller Stian Lysberg Solum til Dagbladet.

- Dette er helt uvirkelig. Det er så nært så nært, og tankene går til Carstens familie, sier Lysberg Solum til Dagbladet seint i går kveld etter at det ble kjent at Carsten Thomassen døde av skuddskadene.

Evakuert

Han legger ikke skjul på at den dramatiske opplevelsen har satt dype spor.

- Jeg tror ikke det er mange som kan tenke seg hvordan det er å se en god kollega ligge der. Det er vanskelig å forholde seg til dette, og det kommer til å ta en del tid dette, sier Scanpix-fotografen som sto like ved da Dagbladets Carsten Thomassen ble skutt.

Etter angrepet mot Serena Hotell ble alle de norske evakuert til den norske leiren.

- Noen fra Blackwater (et privat sikkerhetsselskap, red.anm.) og norske soldater fikk evakuert oss hit, og her er vaktholdet strengt, forklarer Lysberg Solum.

Han roser de norske styrkene som har tatt hånd om nordmennene.

- De har virkelig tatt godt hånd om oss på alle mulige måter. Nå er vi innkvartert på tomannsrom, forteller Lysberg Solum.

Nå er planen at nordmennene vil bli transportert hjem med et fly fra det norske forsvaret i morgen.

DREPT: Carsten Thomassen var en av Dagbladets mest erfarne utenriksreportere. Her fotografert mens han dekket tsunamien.
GA FØRSTEHJELP: Fotograf Harald Henden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media