Kjempet for kameratene

Ute i polarfrosten står unge soldater og fryser. De fleste mangler ord. Mange av dem har hjulpet medsoldater ut av et sønderknust samfunnshus. Lørdagskvelden ble et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av soldater står rundt bygningen og følger redningsarbeidet. De fleste er tause, sier ingenting. De ser døde og skadede soldater bli båret ut av kaoset.

Det var kvelden da soldatene skulle ha samlet seg til hyggelig samvær. Ta en liten pause fra det militære alvoret under den store vinterøvelsen.

Kanskje en pils og en god latter i godt lag. Slik ble det ikke. Vinteridyllen tok en brå slutt. I stedet vurderer Forsvaret nå å avlyse resten av øvelsen. Av respekt for de døde.

I Bardufoss-hallen ble mange av de overlevende samlet. Utover kvelden og natta ble de tatt hånd om av fagpersonell og leger. Og kamerater som trøstet.

Dødsfelle

I går var alle enige om at tragedien var meningsløs. Mest sannsynlig skulle taket vært ryddet for snø. Men det ble ikke gjort. Derfor var det 40 år gamle samfunnshuset en nådeløs dødsfelle.

Årsaken til akkurat det var naturligvis det store samtaleemnet blant tusenvis av militære i går kveld.

- Dette skulle jo ikke ha skjedd. Alle her er sterkt preget av det som har skjedd, forteller vernepliktig Martin Jyssum.

- Vi spekulerer ikke i dette nå. Det var mer snø på taket for tre uker siden. Da ble også bygget benyttet, under øvelse Hvit Mink, sier pressetalsmann Jon Espen Lien.

Vassdalen

Seint i går kveld skjermet Forsvaret dem som overlevde katastrofen. Før de møtte pressen, skulle de få snakke ut om sine opplevelser.

Lege Jens Holmboe tok seg av soldatene - og er blant dem som nå stiller spørsmål om hvordan og hvorfor:

- Slikt som dette skal ikke kunne skje, sier han.

I skrivende stund fortsetter det desperate letearbeidet. Minst en person er fortsatt savnet.

Bardufoss Samfunnshus er et fryktelig skue, smadret til pinneved. Ødeleggelsene er voldsomme. Hele taket er falt ned, vegger er borte. Tonnevis med snø falt rett i hodet på intetanende mennesker. Det kostet menneskeliv.

Hos mange i Forsvaret går tankene ubønnhørlig tilbake til en annen tragisk hendelse, Vassdal-ulykken. Sambandsoffiser Torbjørn Braseth hadde vakt den marsdagen i 1986. Også den gang var snøen dødbringende. 16 soldater omkom i snøraset ved Bjerkvik.

- Vassdalen blir aldri glemt. Og nå har vi opplevd en ny svart dag i Forsvarets historie, sier Braseth.

TRAGEDIE: Sigmund Vågsnes (foran) kjempet for å redde sine kamerater.