MISTENKT FOR VOLDTEKT:  Den nylig pensjonerte politisjefen Göran Lindberg (til venstre) er arrestert, mistenkt for voldtekt og forberedelse til voldtekt. Foto: Expressen
MISTENKT FOR VOLDTEKT: Den nylig pensjonerte politisjefen Göran Lindberg (til venstre) er arrestert, mistenkt for voldtekt og forberedelse til voldtekt. Foto: ExpressenVis mer

Kjempet for likestilling og var stolt av kallenavnet «Kaptein Kjole»

Nå er politisjefen arrestert for voldtekt av skolejente og forberedelse til voldtekter av tre barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Göran Lindberg (63) viet sitt yrkesliv til feminismen.

Kollegaene kalte ham foraktelig for «Kapten kjole». Selv likte han tilnavnet, som profilerte ham som likestillingsforkjemper, skriver Expressen.se

- Hvert møte i livet med en annen person skal preges av respekt, skriver den nå voldtektsanklagede politisjefen på sin hjemmeside.

I politiet fikk han viktige verv. I 1988 ble han ansatt som rektor ved Politihøyskolen. Senere jobbet han i mange år som politimester for Uppsala politidistrikt.

På mandag ble han arrester på en statoil-stasjon i sentrum av Falun.

Hemmelig dobbeltlivGöran Lindberg mistenkes for voldtekt av en skolejente i Stockholm 8. januar i fjor, og tre andre tilfeller av forberedelse til å voldta barn.

Politisjefen og feministen knyttes til et sexnettverk som blant annet skal ha utnyttet unge kvinnelige prostituerte. I en politietterforskning med direkte tilknytning til nettverket finnes det opplysninger om hvordan unge kvinner blir bundet til hender og føtter mens overgriperne urinerer over dem, ifølge Expressen.

Det var i forbindelse med etterforskningen av nettverket at Lindbergs navn overraskende dukket opp, og det ble besluttet å starte spaning av mannen.

Sverige i sjokk Lindberg var et profillert navn i det svenske politiet, og arrestasjonen slo ned som et sjokk i svenske medier mandag.

I nesten hele sin yrkeskarriere profilert han seg som en kvinneforkjemper, en person som jobbet hardt for likestilling og alle menneskers rett til respekt.

På spørsmål om hvorfor han ble feminist har han i Expressen tidligere svart følgende:

- Jeg anser at alle er like mye verdt, men at dagens samfunn, det vil si oss medborgere, ikke behandler hverandre etter det prinsippet og det vil jeg hjelpe til for å få endret på.

Skuffet
Rikspolitisjef i Sverige Bengt Svenson trodde først at det var skjedd en forveksling da han hørte Göran Lindbergs navn.

- Jeg kunne ikke tenke meg at en så høytstående politisjef skulle være mistenkt for en slik forbrytelse. Han har profilert seg veldig hardt i spørsmålene om likestilling, moral og etikk. Derfor kjenner jeg, om dette viser seg å være sant, at det er enda mer rystende.

- Jeg tror at de fleste føler det som meg. Man kjenner seg lurt, sier han.