Hele livet har Kjetil Tryterud vært opptatt av trening og aktivitet.

15. november 2020 ble livet hans brutalt snudd på hodet.

Nå måtte han bruke alle kreftene sine på å holde seg i live.

- Jeg tenker ofte at dette orker jeg ikke mer.

Kjetils kamp mot klokka

Publisert
Sist oppdatert

HØNEFOSS (Dagbladet): - Jeg var mer død enn levende. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg ikke klarte det, for hver eneste dag er et nytt smertehelvete, sier Kjetil Tryterud (50) med blanke øyne.

Dagbladet møter ham utenfor et treningssenter i Hønefoss sentrum. Her har han over mange år lagt ned utallige timer for å bli så sterk som mulig.

Nå, 20 operasjoner seinere, halter han opp trappene på krykker.

Den mørke novemberdagen for to år siden har brent seg fast i minnet. Det som begynte med milde influensaliknende smerter, skulle vise seg å være starten på et endeløst mareritt.

Smertene ble bare verre og verre. Etter hvert spredde det seg til ryggen, og Kjetil bestemte seg for å oppsøke legevakta ved Ringerike sykehus. Da var smertene så intense at han nesten ikke klarte å stå oppreist — og bare så vidt gjorde seg forstått.

Likevel ble Kjetil sendt hjem fra legevakta uten nærmere undersøkelser, hevder han.

Han forteller at han fikk med seg store mengder smertestillende.

Men det hjalp ikke.

De neste fem dagene oppsøkte han legevakta totalt ni ganger. Hver gang skal han ha blitt sendt hjem med mer smertestillende.

- Jeg tryglet om hjelp, men ingen trodde på meg.

Tilstanden ble betydelig verre for hver time som gikk, og etter tre dager var situasjonen så kritisk at han ikke lenger turte å være hjemme.

- Jeg ble kjørt til legevakta igjen. Det siste jeg husker fra denne turen er at jeg siger ned i snøen når jeg går ut av bilen. Folk kommer løpende med rullestol og får meg inn på legevakta. Jeg klarer verken å gå eller prate, men også denne gangen blir jeg sendt hjem, sier Kjetil, tydelig oppgitt over legenes avgjørelse.

Først to dager seinere, da han for niende gang oppsøkte Ringerike legevakt, ble det tatt en CRP-prøve: Kjetil hadde en CRP-verdi på over 500 milligram per liter. Det er 100 ganger så mye som hos en frisk person, som vanligvis har en CRP-konsentrasjon under 5.

Med sepsis (blodforgiftning, journ.anm.), multiorgansvikt, hjernehinnebetennelse, abscesser, infeksjoner i bløtvevet og lammelser i store deler av kroppen, ble Kjetil hasteinnlagt på sykehus. De påfølgende dagene ble han operert i nakken via halsen, samt i to fingre, begge knærne og høyre ankel. Så ble han koblet til respirator, lagt i kunstig koma og fløyet til Ullevål sykehus.

15 dager seinere våknet han på Ullevål sykehus. Da hadde han nesten ikke førlighet i beina og var tilnærmet lam.

- Overlegen på intensivavdelingen fortalte meg at det var muskelmassen min som reddet livet mitt. Hadde jeg ikke vært så godt trent før jeg ble syk, hadde jeg vært død. Det er et mirakel at jeg er her i dag.

Dagbladet har sett Kjetils epikrise. Ringerike legevakt er forelagt kritikken og svarer nederst i saken.

- Ødelagt livet mitt

50-åringen måtte lære alt på nytt. Sakte, men sikkert begynte han å spise, drikke, snakke og gå igjen. Overgangen fra å være aktiv og sterk til syk og sengeliggende var stor for Kjetil, som på to måneder gikk ned 27 kilo.

Han holdt fast i mottoet fra barndommen - «vondt skal vondt fordrive» - og gjorde alt han kunne for å kjempe seg tilbake til det livet han var så glad i.

I januar 2021 ble Kjetil overført til Sunnaas sykehus for opptrening, og akkurat da han omsider begynte å skimte lyset i enden av den bekmørke tunnelen, kom de ekstreme smertene tilbake.

- Brusken i venstre hofte var borte og jeg måtte derfor hofteopereres. Operasjonen var vellykket og jeg våknet uten smerter for første gang på veldig lenge - det er en følelse jeg aldri kommer til å glemme, forteller 50-åringen.

Men oppturen Kjetil håpet på, kom ikke.

20 OPERASJONER: I løpet av to år har Kjetil gjennomgått 20 operasjoner. I dag kan han fremdeles ikke gå normalt. Foto: Privat
20 OPERASJONER: I løpet av to år har Kjetil gjennomgått 20 operasjoner. I dag kan han fremdeles ikke gå normalt. Foto: Privat Vis mer

Ryggvirvlene hans hadde grodd sammen fordi han manglet en ryggskive i ryggen.

- Jeg ble operert, men sårene væsket så mye at senga mi så ut som en slagmark hver morgen. Etter en ukes tid tok de prøver av sårene, som viste at jeg hadde fått en stafylokokkinfeksjon i operasjonssåret og måtte opereres på nytt.

Kjetil ble operert for andre gang, men fikk nok en infeksjon i såret - og måtte ryggopereres for tredje gang på to måneder.

- I ettertid har jeg blitt fortalt at jeg hadde Cauda equina-syndromet og skulle blitt operert etter 24 timer. Isteden tok det hele 15 måneder. Det er forkastelig, og jeg føler legene har ødelagt livet mitt, sier Kjetil.

Etter totalt 20 operasjoner, fire måneder på sykehus og åtte måneder med opptrening, flyttet Kjetil omsider hjem igjen sommeren 2021.

Hjem til det gamle huset, men til en ny hverdag.

En hverdag som ufør, med store fysiske utfordringer og plager.

Og en hverdag langt mer ensom enn før.

Kjetil gikk gjennom et samlivsbrudd, og det gode forholdet til døtrene Tonje (29) og Martine (21) ble enda viktigere enn før.

- Trøsten og støtten deres har vært livsviktig for meg i denne tøffe tida. Den største motivasjonsfaktoren for å bli frisk igjen, er ønsket om å følge jentene mine opp kirkegulvet når de gifter seg.

- Etter at jeg ble syk klarer jeg ikke lenger å hjelpe jentene mine med hverdagslige ting. Det er kanskje det vanskeligste å akseptere, forteller han og kjemper mot gråten.

GOD STØTTE: Døtrene Tonje Eide Tryterud (29) og Martine Eide Tryterud (21) besøkte pappa Kjetil mye på sykehuset. Foto: Privat
GOD STØTTE: Døtrene Tonje Eide Tryterud (29) og Martine Eide Tryterud (21) besøkte pappa Kjetil mye på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Vanskelig økonomisk

Til tross for at Kjetil i dag har funnet lykken på ny, er det vanskelig å få det til å gå rundt økonomisk.

- Livet mitt er som en tragikomisk parodi, hvor alt som kan gå galt, går galt. Jeg går 15 000 kroner i minus hver måned, og må velge mellom å kjøpe mat, medisiner eller betale regninger. Det er et umulig valg. I høst så jeg meg derfor nødt til å flytte fra huset - som jeg selv har totalrenovert - til hybelen i kjelleren.

Kjetil fikler med hendene og ser ned i bakken. Det er tydelig at huset betyr mye for ham. Når Dagbladet spør om å få bli med inn, trekker han på det.

- Jeg synes det er flaut, for det er så stusselig her nå.

Sokkelleiligheten er liten, og det er så vidt dagslyset slipper inn gjennom de små vinduene.

Gulvet på det lille kjøkkenet, som også fungerer som inngangsparti, er fullt av flytteesker, verktøykasser og fronter til skapene.

- Hybelen var ikke ferdig da jeg ble nødt til å flytte, så jeg pusler litt her hver dag for å få det klart. Så mye jeg orker, i hvert fall.

Dagene er lange og slitsomme. Kjetil har ikke i nærheten det samme energinivået han hadde for to år siden. Når overskuddet er der, bruker han mye av tida si på trening og lange turer i skogen med hundene sine.

- Men det er ikke lett. Jeg har fått dobbel droppfot som følge av situasjonen, og etter 20 operasjoner kan jeg fortsatt ikke gå normalt. I tillegg har jeg pådratt meg en hjerneskade etter perioden i koma, som gjør at jeg ikke klarer å konsentrere meg mer enn et par minutter av gangen. Den siste e-posten jeg skrev brukte jeg fem dager på.

Det er vanskelig å ikke være bitter, innrømmer Kjetil.

- Særlig siden jeg ba om hjelp mange ganger. Jeg klarer ikke legge fra meg tanken om at legevakta burde tatt meg seriøst og undersøkt meg tidligere. Et lite stikk i fingeren (CRP-prøve, journ.anm.) kunne avslørt hvor syk jeg var, og CRP-målingen burde vært gjennomført første gang jeg oppsøkte legevakta.

- Jeg er et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå om man ikke får behandling i tide, mener han.

Til tross for at det er vanskelig å akseptere at livet sannsynligvis aldri blir det samme igjen, har Kjetil lært seg å se optimistisk på framtida. Nå ønsker han å bruke erfaringene sine til å hjelpe andre.

- Mitt inntrykk er at det er et stort behov for mennesker som kan hjelpe folk som havner i slike situasjoner. Jeg tror min erfaring kan gjøre meg til en god samtalepartner for andre, ettersom jeg på mange måter vet hva de står i. Det ville vært veldig givende hvis jeg kunne få brukt opplevelsene mine til noe positivt, sier han.

LYSPUNKT: Kjetil har to små hunder, begge av rasen Bichon havanais. De er lyspunktet i hverdagen, forteller han. Foto: Privat
LYSPUNKT: Kjetil har to små hunder, begge av rasen Bichon havanais. De er lyspunktet i hverdagen, forteller han. Foto: Privat Vis mer

- Beklager

Etter henvendelse fra Kjetil, opprettet Statsforvalteren i Oslo og Viken tilsynssak mot Ringerike kommune.

«Vi er kommet til at Ringerike legevakt har gitt pasienten forsvarlig helsehjelp ved konsultasjonene ved legevakten. Vi kan ikke se at legene overså vesentlige tegn som skulle ledet mot en infeksjon og sepsisdiagnose før ved den siste kontakten før sykehusinnleggelsen», heter det i Statsforvalterens avgjørelse.

Leder ved Ringerike interkommunale legevakt, Kine Mauseth, viser til Statsforvalterens avgjørelse. Likevel beklager hun overfor Kjetil.

- Vi vil uttrykke stor medfølelse for den helsemessige situasjonen pasienten nå befinner seg i, og vi beklager dersom han føler at han ikke ble tatt på alvor. Dette tar vi til etterretning, og vi vil gjennomgå dette for å se om det er noe i kommunikasjonen og dialogen vår som kan forbedres, sier hun til Dagbladet.

- Hva er terskelen deres for måling av CRP, og kan CRP-prøver bidra til å avdekke alvorlig sykdom på et tidlig tidspunkt?

- Måling av CRP gjøres ved mistanke om infeksjon som er forårsaket av bakterier, og for å skille mellom virus- eller bakterieinfeksjon. Det kan også brukes for å følge en sykdomsutvikling. Høye blodverdier kan sees 6-12 timer etter at en sykdomsprosess har startet. CRP vurderes alltid i lys av kliniske funn og andre supplerende undersøkelser og er en hyppig benyttet undersøkelse, sier Mauseth og understreker at de av hensyn til taushetsplikt og personvern ikke kan kommentere enkeltsaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer