PROTESTERER:  Studenter ved Howard University demonstrerte utenfor Det hvite hus i dag. Foto: PAUL. J.RICHARDS / AFP Photo
PROTESTERER: Studenter ved Howard University demonstrerte utenfor Det hvite hus i dag. Foto: PAUL. J.RICHARDS / AFP PhotoVis mer

Kjempet for livet på overtid i natt

Dødsdømte Troy Davis skulle henrettes klokka 01, men da oppsto det ny forvirring rundt høyesteretts vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en time før det fastsatte henrettelsestidspunktet klokka 01 sendte den dødsdømte Troy Davis' advokater en ny begjæring til Høyesterett for å stoppe prosessen.

Klokka 01.30 i natt norsk tid uttalte myndighetene lokalt at de ikke vil iverksette henrettelsen før Høyesterett har vurdert situasjonen, og i skrivende stund har det ikke kommet et endelig svar fra rettsinstansen. Dette er ventet å tidligst skje i 02.30-tida.

Dette er fjerde gang Troy Davis har fått fastsatt et tidspunkt for sin død, for så å oppleve at henrettelsen blir utsatt i siste liten. Forrige gang det skjedde var i 2008, men lite tyder så langt på at han vil lykkes i kjøpe seg lengre tid enn noen timer i natt.

Massiv kritikk Davis skal etter planen drepes med giftsprøyte, til tross for at dødsdommen som skal effektueres var basert på vitneprov fra personer som seinere har trukket sine forklaringer.

Demonstranter har vist sin støtte til den dødsdømte i hele dag. Rundt 200 personer samlet seg utenfor fengselet i Jackson, mens andre holdt en vake for ham i en lokal kirke, melder CNN.

Davis ble dømt for drapet på en politimann i Georgia i 1989, uten at det finnes fellende tekniske bevis mot ham.

Sju av ni øyenvitner som pekte ut Davis har gått bort fra denne versjonen, og flere har fortalt at de ble truet eller presset av politiet til å støtte aktoratet. Forklaringen til et annet sentralt vitne, en fengselsinformant som hevdet at Davis hadde tilstått på tomannshånd, regnes også som lite troverdig sett med dagens øyne.

Kampanjen for å stoppe henrettelsen har vært omfattende, og blant andre tidligere president Jimmy Carter, 51 representanter i kongressen, pave Benedict XVI, Desmond Tutu og en tidligere FBI-direktør - som ikke er motstander av dødsstraff - har støtttet begjæringene om å tilsidesette dødsdommen.

- Ikke bare ber vi USAs myndigheter og staten Georgia om å finne en måte å stoppe den tidfestede henrettelsen på, men vi mener det grundig må vurderes å omgjøre straffen, heter det i en felles uttalelse fra FNs spesialobservatører av vilkårlige henrettelser, juridisk uavhengighet og tortur, ifølge CNN.

Hans siste ord Nettstedet The Nation har i dag gjengitt Davis' siste ord:

«Kampen for rettferdighet stopper ikke med meg. Denne kampen er for alle Troy Davis-er som ble dømt før meg, og alle de som vil komme etter meg. Jeg er ved godt mot og har bedd og i fred. Men jeg vil ikke stoppe kampen før mitt siste åndedrag. Georgia er i ferd med å ta livet av en uskyldig mann.»

Ammesty International er blant flere menneskerettighetsorganisasjoner som har kritisert avgjørelsen.

- Når en mann blir henrettet av staten med tvilende bevismateriale, er det er et stort steg tilbake for USA. Selv om det er seint i prosessen må de revurdere denne avgjørelsen, sier Salil Shetty, generalsekretær i Ammesty International.

Familien til drapsofferet har liten sympati for kampanjen til støtte for Davis, etter alle ankeinstansene saken har vært igjennom, og mener aktivistene er allmenne dødsstraffmotstandere som ikke har satt seg inn i saken.

- Han har fått alle sjanser i verden, sa Anneliese McPhail, offerets mor, til nyhetsbyrået AP i natt.

Hun håper at henrettelsen vil skje så snart som mulig

DØDSDØMT: Troy Davis skal etter planen henrettes for draptet på en politimann begått i 1989. Saken har vekket oppmerksomhet i inn- og utland uten at dommen har blitt revurdert. Foto: GEORGIA DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AP Photo
DØDSDØMT: Troy Davis skal etter planen henrettes for draptet på en politimann begått i 1989. Saken har vekket oppmerksomhet i inn- og utland uten at dommen har blitt revurdert. Foto: GEORGIA DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AP Photo Vis mer