Kjempet for livet til partikollegaen

Etter nær en times kamp med bølgene og intens førstehjelp på stranda, måtte Jan Tore Sanner (H) innse at livet til partikollegaen, vennen og stortingsrepresentanten Jan Johnsen (58) ikke sto til å redde. - Han var så hjelpsom og snill, sier en sterkt beveget Sanner til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johnsen ble offer for voldsomme understrøm-

mer på stranda like ved hotellet som Stortingets energi- og miljøkomité bodde på nær byen Limon på Costa Rica. Det som skulle være et forfriskende avbrekk i det tettpakkede programmet, endte i en kamp på liv og død. Jan Johnsen fra Stavanger tapte mot de nådeløse naturkreftene, Bent Hegna (Ap) berget livet så vidt.

Dødsfelle

- Etter møter med sentrale myndigheter bevilget vi oss en times fri før vi skulle i gang med samtaler med lokalbefolkningen, forteller komitéleder Tore Nordtun (Ap).

Stortingspolitikerne hadde tatt inn på det meget spesielle hotellet Almendros Y Corales, der telt er satt opp på treplattformer som igjen står på påler. Et hotell i pakt med naturen, som frister sine gjester med «ekte jungelliv».

Etter lunsj, rundt klokka 15 lokal tid, gikk Jan Johnsen, Jan Tore Sanner, Bror Yngve Rahm (KrF), Bent Hegna (Ap) og komitésekretær Tiril Vogt ned til sjøen for å bade. De hadde stranda for seg selv. Intetanende kastet de seg ut i en dødsfelle. Kraftige understrømmer tok tak i dem straks de la seg i vannet.

Sanner forteller:

- Bølgene slo inn mot stranda og skapte understrømmer som sugde oss utover. Jeg ble ikke trukket så langt ut, så for meg var situasjonen aldri farlig.

Men for Jan Johnsen og Bent Hegna ble badeturen en kamp for livet. Sanner så det straks han fikk reddet seg på land. Komitéleder Tore Nordtun (Ap), som kom litt etter de andre, holdt på å dra på seg badebuksa da han hørte desperate rop om hjelp.

Døde på stranda

- Jeg både så og hørte at dette var alvor. Men understrømmen var så sterk at vi ikke kunne svømme ut etter dem. Vi gikk et stykke ut i vannet, men fikk først tak i dem da bølgene etter hvert skylte dem mot land igjen, forteller Nordtun.

Han anslår tida Hegna og Johnsen var i vannet til mellom fem og ti minutter. Hegna kom forholdsvis raskt til hektene, Johnsen var livløs.

- Vi satte umiddelbart i gang førstehjelp. I nesten en time prøvde vi, sier en sorgtynget komitéleder, og beklager:

- Det nyttet bare ikke.

Hotelleieren, som også er lege, kom raskt til ulykkesstedet. Etter hvert kom også politi og ambulanse. En kort periode fikk de i gang pulsen til Johnsen igjen, men bare minutter seinere sluttet hjertet å slå. Jan Johnsen ble erklært død på stranda i Cahuita nasjonalpark.

Studerte øko-turisme

Stortingspolitikerne dro til Costa Rica for å studere landets håndtering av sine fantastiske naturreservater, og reiste lørdag fra hovedstaden San José til Cahuita nasjonalpark nær grensa til Panama.

Cahuita strekker seg langs kysten østover før den går over i en ny nasjonalpark, Gandoca-Manzanillo, som strekker seg helt til grensa mot Panama. Den smale stranda er urørt, og til og med drivtømmer og et gammelt spansk skipsvrak får ligge i fred. Innenfor stranda er skogen tett som en vegg. Dette har gitt grunnlag for økoturisme, noe som er ganske utbredt i Costa Rica med sine 30 nasjonalparker og svært varierte natur.

Det var dette stortingskomiteen skulle studere på turen som endte så tragisk.

- Raus og hjelpsom

Komitéreisen, som skulle fortsatt i Venezuela, ble umiddelbart avbrutt etter tragedien. Stortingsrepresentantene samlet seg på hotellet, pratet ut og trøstet hverandre. Bent Hegna var innom en lokal poliklinikk for en sjekk, men var frisk nok til å bli med resten av komiteen, da de i går kjørte tilbake til hovedstaden San José.

Stortingspolitikerne tok her inn på Radisson Europa Hotel, hvor de holdt en minnestund over Jan Johnsen utpå kvelden. Opplevelsen har gått hardt inn på dem alle sammen. Ikke minst partikollega Jan Tore Sanner.

- Han var en god venn. En usedvanlig raus og hjelpsom mann, med en sterk politisk overbevisning. Han vil bli savnet, sier Sanner stille.

Komiteen reiser hjem til Norge så snart de får flybilletter.

- Antakelig mandag morgen, opplyser Tore Nordtun.

Etter planen skal Johnsens båre fraktes hjem sammen med komitémedlemmene, opplyser Utenriksdepartementet.

thor.sorum-johansen@dagbladet.no

OMKOM: Høyres stortingsrepresentant Jan Johnsen druknet i går under et offisielt besøk i Costa Rica. Johnsen ble 58 år og etterlater seg kone og tre barn.
KJEMPET: Høyres Jan Tore Sanner ga partivennen førstehjelp, men livet sto ikke til å redde.