Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prinsdal-drapet

- Kjempet for livet

Kompisene skal ha forsøkt å stoppe skytter da Halil Kara (21) ble drept i Oslo fredag kveld. En av dem ble knivstukket, og gjerningsmannen er fortsatt på frifot.

FLUKTRUTE: Politiet leter fortsatt etter gjerningspersonen som skjøt og drepte en 21 år gamle Halil Kara på Prinsdal i Oslo 10. januar. Vitner skal ha observert gjerningsmannen løpende fra åstedet i retning Kolbotn. Video: Marie Røssland og Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Oslo-politiet jakter nå intenst på en gjerningsmann etter at 21 år gamle Halil Kara ble skutt og drept utenfor et gatekjøkken på Prinsdal sørøst i Oslo.

Politiet offentliggjorde navnet på offeret under en pressekonferanse på politihuset i Oslo mandag.

Et stort antall politipatruljer har vært ute i lokalmiljøet gjennom helga, samtidig som det er gjennomført flere avhør av vitner til skyteepisoden seint fredag kveld.

Politiet har beskrevet drapet som en «målrettet handling», og gjerningsmannen skal ha dekket over ansiktet.

- Kjempet for livet

Ifølge politiet skal han flyktet sørover i retning Kolbotn etter drapet og forsvunnet. Før den tid endte imidlertid den mistenkte skytteren i et basketak med flere unge menn som skal ha vært på stedet sammen med drapsofferet.

En av den drepte 21-åringens kompiser havnet på sykehus med stikkskader etter basketaket utenfor gatekjøkkenet.

- Han kjempet for livet. De prøve å redde kompisen sin, sier en god venn av den drepte 21-åringen til Dagbladet.

DRAP: Majid Butt er innehaver på Prinsdal Grill, der en 21 år gammel mann ble skutt og drept like før midnatt fredag. Reporter: Angelica Hagen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Halil Kara var sammen med tre andre på Prinsdal Grill like før midnatt fredag kveld. Rundt klokka 23.45 gikk de ut av restauranten, mens den ansatte som var på jobb gikk inn på bakrommet. Kort tid etter skal det ha blitt avfyrt to skudd. Klokka 23.51 fikk politiet melding om skytingen, og 21-åringen ble erklært død på stedet.

- I sorg

- De var kompiser som var der sammen. Vi er bare i sorg, alle sammen. Det er ikke lett å tenke nå. Han var en god person, og det var et ordentlig sjokk for alle, sier kompisen til Dagbladet.

Familien og venner av den drepte samlet seg til minnestund flere steder i helga. Kvinnene på en privat adresse på Mortensrud, og mennene i Søndre Nordstrand Muslimske Senter.

Det er også planlagt minnestund mandag ettermiddag, blant annet i det muslimske senteret, som oppgir at de har hatt nesten 500 personer innom hver dag siden fredag. Den drepte mannen med tyrkisk bakgrunn jobbet som ringevikar ved en barneskole i Oslo.

Venner og kjente av drapsofferet har uttrykk sjokk og forferdelse etter drapet. Samtidig graver politiet i hans fortid og eventuelt tidligere konflikter.

Dømt to dager før drapet

Politiet avhører blant andre personer med tilknytning til 21-åringen og de tre andre personene som befant seg sammen med ham på åstedet. I tillegg avhører de familie, venner og personer i nærområdet. Politiet har også innhentet telefon- og bankinformasjon fra ham.

- Vi jobber med å innhente historikk og ser på alle tenkelige forklaringer for denne hendelsen. Det kan være noe som har skjedd tilbake i tid, eller at det finnes konflikter som kan forklare drapet. Men for oss er 21-åringen først og fremst et offer i saken, har politiinspektør Grete Lien Metlid tidligere sagt til Dagbladet.

21-åringen ble bøtelagt for ordensforstyrrelse i en dom som ble avsagt bare to dager før drapet. Bakgrunnen var en hendelse på en festival på Holmlia i fjor sommer, der grupperinger med unge menn fra drabantbyene Mortensrud og Holmlia skal ha vært nære ved å barke sammen.

Aggressive og truende

Politiet klarte å forhindre slagsmål på stedet, men Oslo tingrett fant det bevist at den drepte 21-åringen var en av flere som opptrådte aggressivt og truende overfor den andre gruppa.

«Flere av ungdommene ropte høyt, bannet og hadde et pågående kroppsspråk med gestikulering, høye armer og en framoverlent kroppsholdning. Videre stirret begge grupperingene intenst mot hverandre», heter det i dommen fra Oslo tingrett, der 21-åringen fikk 12 000 kroner i bot og måtte betale saksomkostninger på 5000 kroner.

SAMTALER: Shahid Rasool er hovedinstruktør ved Fightersgym på Mortensrud i Oslo. Han kan fortelle at den avdøde i Prinsdaldrapet brukte treningssenteret hver dag, og at han har hatt flere personer inne på besøk i etterkant av drapet. Video: Marie Røssland Vis mer

Fredag som kommer skulle drapsofferet egentlig møte til forkynning i Oslo tinghus. Advokat Bjørn Aksel Henriksen, som var mannens forsvarer i to mindre straffesaker, avviser at 21-åringen var en del av et kriminelt miljø, og knytter ikke sakene opp mot drapet.

- Han var - i hvert fall slik jeg kjenner ham - en veldig ålreit fyr. Han har vært i et langvarig forhold med kjæresten sin, og kom fra en veldig ordentlig familie, sier Henriksen til Dagbladet.

- Ikke i kriminelt miljø

- Familien avviser at han skal ha vært del av noe kriminelt miljø, sier Veysel Ince, bistandsadvokat for drapsofferets pårørende, til Dagbladet.

- Han var kjent som en omsorgsfull person som var godt likt i nærmiljøet. Det vises av alle støtteerklæringene som har kommet, sier advokaten.

Mannen har blitt obdusert i dag, samtidig som politiet får svar på flere tekniske undersøkelser.