Kjempet forgjeves for kollegaens liv

SVEA (Dagbladet): Arbeidskollegaenes førstehjelp kunne ikke redde gruvearbeideren Egil Sårheim. Han døde da taket raste sammen i den ene av de to gruvene i Svea på Svalbard i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 48 år gamle Egil Sårheim omkom under kutting av kull i Svea Vest. Denne gruva skulle etter planen ha vært stengt, men svært gode kullforekomster har gjort at Store Norske har valgt å forlenge produksjonen.

Hardt skadd

Bare noen minutter etter at det raste i gruva kom den forulykkedes arbeidskollegaer til ulykkesstedet, og satte umiddelbart i gang med førstehjelp. Helt til det ble fløyet inn lege fra Longyearbyen til Svea kjempet de seks arbeidskollegaene intenst for å berge livet til sin arbeidsleder. Sårheim ble raskt brakt ut av gruva, men var så hardt skadd at han døde umiddelbart. Ulykken skjedde da det raste fra henget, eller taket, i gruva, mens Sårheim betjente en Continuous Miner. Den forulykkede var en svært erfaren gruvearbeider. Han har vært ansatt i Store Norske siden 1977, og var arbeidsleder for skiftet da ulykken skjedde. Egil Sårheim etterlater seg samboer og to barn. Også samboeren arbeider i gruva. Både arbeidskollegaer og ledelsen i gruva var i går sterkt preget av det som skjedde. Det har vært satset svært mye på sikkerhet i gruvene på Svalbard. Forrige dødsulykke i Svea var i 1995, da ei blokk raste ut. - Det viktigste nå er å ta vare på de pårørende og arbeidskollegaene. Vi må skaffe oss innsikt i det som har skjedd, og sørge for at de som trenger det mest får den nødvendige hjelp og støtte, sier administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske.

Imponert

- Jeg er imponert over redningsmannskapet og den måten de håndterte saken på, men også over det offentlige hjelpearbeidet i Longyearbyen. Både sykehuset og Sysselmannen har arbeidet på en innsiktsfull og verdig måte, sier Hermansen. Nå arbeider Store Norske for å kartlegge hver minste detalj rundt ulykken. Store Norske driver for tida kulldrift i to gruver i Svea, drøye seks mil fra Longyearbyen. I Svea Nord er Store Norske i ferd med å åpne ei ny gruve, samtidig som produksjonen er forlenget i Svea Vest der ulykken skjedde. Denne gruva skulle etter planen stenge før sommeren. Høy produksjon gjorde at driften fortsatt var i gang. I går kveld hadde ikke ledelsen i Store Norske tatt stilling til hvorvidt ulykken, som har rammet Svalbard hardt, medfører at gruva stenger for godt. - Det vil vi først ta stilling til når alle forhold rundt ulykken er kartlagt, sier en sterkt beveget Robert Hermansen. I hele går arbeidet han sammen med representanter for gruveledelsen i Svea med å undersøke omstendighetene rundt ulykken. SORG: Det ble flagget på halv stang i Svea i går. # # ULYKKESSTEDET: Sysselmannsførstebetjent Erlend Folstad undersøkte i går ettermiddag ulykkesstedet inne i fjellet i Svea sammen med representanter for arbeidstilsynet og Store Norske Spitsbergen Kulkompani. # Alle foto: ARNE O. HOLM, Svalbardposten TIL LONGYEARBYEN: Den forulykkede ble fraktet til Longyearbyen i går.