Kjempet i 10 år

Etter ti års kamp mot Storebrand fikk trafikkoffer Katrine Bråtane (21) endelig belønningen: 10,1 millioner kroner i erstatning - 40 ganger mer enn forsikrings- selskapet tilbød henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beløpet er det høyeste som noensinne er gitt til en enkeltperson etter en trafikkulykke.

- Jeg er utrolig lettet. Nå kan jeg realisere drømmen om å studere menneskerettigheter i USA, sier 21-åringen, styrer rullestolen mot oss med haka, og legger til:

- Jeg håper inderlig at ingen må igjennom det samme som meg for å få den erstatningen de har krav på.

Meid ned

Den oppsiktsvekkende dommen i Agder lagmannsrett falt nesten nøyaktig ti år etter at hun som hesteinteressert 11-åring red hjemover langs riksvei 416 mellom Risør og E18 i Aust-Agder. Brått kastet en lastebil seg ut i motgående kjørefelt i en hasardiøs forbikjøring. Sjåføren så ikke den vesle jenta på hesten. Lastebilen traff med voldsom kraft.

- Jeg ble kastet 30 meter gjennom lufta, og ble liggende med brukket nakke. Venstre bein ble slitt av ved kneet, forteller Katrine.

Ulykken gjorde henne lam fra nakken og ned, med en medisinsk invaliditet på 100 prosent. Hjernen er imidlertid krystallklar, og hun bruker den godt. Om noen uker er det eksamen i kristendom mellomfag ved Menighetsfakultetet.

10 års kamp

Etter ulykken tilbød Storebrand Skadeforsikring 250000 kroner i tillegg til standardkompensasjonen på 1,42 millioner kroner. Noe Katrines foreldre, Kirsten Bråtane Kåsa og Arthur Engeland, ikke aksepterte.

Dermed var en langvarig fight mot forsikringsgiganten i gang.

Først i 1996 økte Storebrand tilbudet sitt til 875000 kroner. Katrines familie avslo, selv om de i prosessen nesten måtte selge huset for å dekke utgiftene til husombygging og juridisk bistand.

12,3 millioner

I 1997 tok Christian Lundin hos Ness & Co over som Katrines advokat, og Katrine selv engasjerte seg personlig mer i erstatningssaken. Stevning ble tatt ut mot Storebrand, lastebileierens forsikringsselskap, som i herredsretten økte sitt «tilbud» til Katrine til to millioner kroner. Retten kom imidlertid til at hun fortjente 4,5 millioner.

Begge parter anket.

Saken var oppe i Agder lagmannsrett 9.- 13. oktober i år, og dommen som falt i går, er av det historiske slaget: Drøye 10,1 millioner kroner i erstatning, inkludert renter. Sammen med de 1,42 millionene hun har fått tidligere og saksomkostninger på 750000 kroner, er samlet erstatningssum oppi 12,28 millioner kroner.

- Det er veldig mye penger, men de skal vare hele livet, sier Katrine, som i august flyttet sammen med to venninner inn i en koselig leilighet på Vålerenga i Oslo.

Eneste skår i gleden er at Storebrand kan komme til å anke erstatningsutmålingen inn for Høyesterett.

- Det har vært hardt å holde på så lenge for å vinne fram. Jeg har gruet meg veldig til rettssakene. Det er tøft å få livet sitt plukket fra hverandre, og satt en prislapp på. Jeg håper inderlig at dette er over nå, sier Katrine.

TØFF KAMP: «Det er tøft å få satt en prislapp på livet sitt,» sier Katrine Bråtane.