Kjempet mot 13 meter høye bølger

Bølgene var 13 meter høye da Leif og Linda, og barna John og Kjell, Breistig ble reddet med helikopter i Nordsjøen, midt mellom Norge og Skottland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien fra Sveio utenfor Haugesund hadde planlagt turen godt, og dro ut fra Haugesund fredag i 16-tida. Været var fint, og familien så fram til en hyggelig Skottland-ferie. Men planene skulle bli endret drastisk.

-  Vi skulle dra fra Haugesund til Inverness, og hadde sjekket værmeldingen. Den så ikke så verst ut, men da vi passerte Sleipner-plattformen i Nordsjøen i 12-tida på lørdag, forverret det seg. Vi fikk mobildekning og ringte værmeldingen. Der fikk vi beskjed om at vinden ikke skulle bli verre. Derfor bestemte vi oss for å fortsette, sier Leif Breistig.

Kraftig uvær

Men meldingen stemte ikke:

-  Etter hvert begynte vinden å øke kraftig. Et par timer etter at vi passerte Sleipner, var bølgene ubehagelig høye, sier Breistig.Leif, kona Linda og sønnene John (13) og Kjell (14) forsøkte å fortsette ferden i den ti meter lange cabincruiseren, men Leif begynte å bli redd for de digre bølgene.

-  De var 10- 13 meter høye, og det begynte å bli veldig ubehagelig. Vi kunne kanskje ha klart oss, men bølgene begynte å bryte. Båten gikk rett opp og ned i bølgene, og de slo inn fem meter over baugen. Vi var langt ute på sjøen, og det føltes ikke godt. Bølgene ble stadig kraftigere. Jeg var redd for at en av dem kunne slå båten over ende, sier Leif.

Han valgte derfor å sende ut et nødsignal. Det ble plukket opp av en standbybåt som lå bare tre nautiske mil unna. Da hadde bølgene allerede tatt Johns ti fot store jolle som var på slep etter familiens cabincruiser. Båten sendte signalet videre til kystvakta i Aberdeen i Skottland, og de svarte med å sende ut et redningshelikopter.

Fikk drømmemeldingen

 I TRYGGHET: John (t.v.), Leif, Linda og Kjell Breistig ble reddet av et helikopter fra den skotske kystvakta lørdag      kveld. De ble fløyet til byen Lerwick på Shetland. -  Nå er vi egentlig bare glade for å være i live, sier pappa Leif. Foto: Malcolm Younger
I TRYGGHET: John (t.v.), Leif, Linda og Kjell Breistig ble reddet av et helikopter fra den skotske kystvakta lørdag kveld. De ble fløyet til byen Lerwick på Shetland. - Nå er vi egentlig bare glade for å være i live, sier pappa Leif. Foto: Malcolm Younger Vis mer

Leif er til daglig maskinist på luksusskipet «The World», og har vært i like høye bølger tidligere. Men aldri med så liten båt.

-  En sender ikke ut maydaysignaler i utide. Men vi var hele familien i en liten båt. Vi var slitne og redde, sier Leif.

Bølgene var nå to-tre meter høyere enn lengden på familiens båt. De var litt over halvveis mellom Norge og Skottland. Og fikk beskjeden de drømte om:

-  De kalte oss opp på radioen og sa at redningshelikopteret var på vei. Da kan du si at stemningen ble litt roligere i båten, sier Leif.I 20-tida lørdag kveld ble de tre, en etter en, dratt i vaier opp i helikopteret. Båten ble liggende igjen på havet, og helikopteret fløy dem til den skotske øya Shetland og byen Lerwick. Dermed ble den planlagte Skottland-ferien erstattet av noen dager på Shetland.

-  Det var litt synd å måtte endre planene. Men nå er vi egentlig bare glade for å være i live, sier Leif.

-  Dette er et fint sted, og det er deilig å ha jord under beina igjen, sier han.

-  Suveren hjelp

-  To ganger var det skikkelig kritisk, brottsjøene holdt på å hive oss rundt. Da flokket det seg fem- seks delfiner rundt båten. De hoppet, bare en meter unna båten. Skikkelig merkelig, sier Leif.Og familien kan ikke få fullrost sine skotske redningsmenn:

-  Det var helt supert. De kom raskt, alt var flott organisert. Helt suverent, sier Leif.