ENDTE GODT: Magnus (39) ligger nå på sykehus med biteskader og brukket bein. Men det kunne gått langt verre. Foto: Ove Andersson
ENDTE GODT: Magnus (39) ligger nå på sykehus med biteskader og brukket bein. Men det kunne gått langt verre. Foto: Ove AnderssonVis mer

Kjempet mot 250 kilos bjørn med kniv

Binna tok skytevåpenet i kjeften og splittet det på langs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  (Dagbladet.no) Svenske Magnus Wallin (39) opplevde alle jegeres mareritt da han i går morges bega seg ut på elgjakt i skogene utenfor Kramfors i Sverige, ifølge Expressen.

En fullvoksen binne på mellom 230 og 250 kilo kom på ham ut fra intet - og gikk til angrep.

- Da jeg var tre meter fra den kastet den seg frem og gikk til angrep, forteller Wallin til Expressen.

Wallin kjente plutselig en kraftig smerte i benet. Bjørnen hadde bitt tak, og nektet å slippe.

Den hugg tak i benet mitt og begynte å tygge, forteller Wallin fra sykesengen på Sollefteå, dit han ble sendt etter at redningsmannskap bar ham på båre ut av skogen.

Det venstre kneet har store bittskader og beinet er brukket.


Opp fra en stubbe
Det var de to jakthundene Hagel og Krut som først ble observante på bjørnen. De startet å gjø og Magnus, som ikke visste hvilket dyr de hadde funnet, tok noen skritt tilbake for å holde avstand. Han kalte opp jaktkameraten Lennart på radioen.

Hundene ble stadig mer agressive og Wallin nærmet en stubbe der den ene gjødde intenst. Det han ikke så var bjørnhiet med en liten åpning.

Plutselig fór en binne opp bak stubben og satte i full fart rett mot Magnus. Å skyte er det ikke tid til.

- Bjørnen for i en halvsirkel mot meg. Samtidig skjøt Lennart. Jeg kjørte geværet fram geværet. Den bet i trevirket og geværet gikk i to biter, forteller Magnus.

Stakk kniv i halsen
Han mister balansen og faller. Binna, som er anslått til veie mellom 230 og 250 kilo, tar tak i Magnus' kne og «tygger løs.»

- Jeg skrek alt jeg kunne. Min eneste tanke var at jeg måtte komme meg vekk. Alt gikk veldig raskt. Jeg hadde ikke lengre noe gevær, men jeg fikk fram en kniv og stakk bjørnen i halsen.

Ikke langt unna sto kompisen Lennart Östberg. Han kvier seg for å skyte ettersom kampen har ført de binna og kameraten veldig nærme hverandre.

- Så skjøt jeg den i hodet. Deretter gikk jeg fram og satt et siste skudd i skallen på den, forteller Lennart.

Når binna tok skytevåpenet i kjeften og splittet veden på langs hadde Magnus bare en kniv å forsvare seg med.. Foto: Ove Andersson
Når binna tok skytevåpenet i kjeften og splittet veden på langs hadde Magnus bare en kniv å forsvare seg med.. Foto: Ove Andersson Vis mer

Bjørnen falt til slutt død om.


En kamerat i nøden

De forbandt såret og satte kursen mot nærmeste vei ut av skogen. Etter en stund kom brannvesen og en ambulanse dem i møte.

Wallin jobber til daglig som reparatør på et sagbruk i Kramfors og er en erfaren friluftsmann. Men denne opplevelsen satt en real støkk i ham.

- Jeg er glad jeg har livet i behold, sier Magnus fra sykesengen.

- Og framfor alt er jeg glad Lennart var med, ellers hadde jeg ikke klart meg.

FIRE SKUDD: Etter fire skudd måtte binna gi opp kampen. Foto: Paul Bergström
FIRE SKUDD: Etter fire skudd måtte binna gi opp kampen. Foto: Paul Bergström Vis mer