Kjempet mot flammene i natt

Storbrannen i Sverige fortsatt ikke under kontroll.

SLUKNINGSARBEID: Expressens fotograf fikk i natt bli med brannvesenet inn i brannområdet i Sverige. Alle foto: Jonas Lemberg
SLUKNINGSARBEID: Expressens fotograf fikk i natt bli med brannvesenet inn i brannområdet i Sverige. Alle foto: Jonas LembergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn 1000 evakuerte og mange i risikosonen. Den største skogbrannen i moderne tid. En 30 år gammel mann er død og en alvorlig skadd.
Slik oppsummerer den svenske storavisa Expressen storbrannen som også i natt har herjet Midt-Sverige.

Mer enn 190 kvadratkilometer mark var ifølge NTB svidd av i går kveld. Og det er slett ikke over for de hardt rammede innbyggerne i Västmanland.

Doblet innsatsen Brannen preger hele Sverige. I dag ventes Kong Carl Gustav til katastrofeområdet, forsvarsministeren har vært i området, og statsminister Fredrik Reinfeldt holdes løpende informert.

Kjempet mot flammene i natt

Til tross for enorm innsats gjennom natta, er brannen fortsatt ikke under kontroll.

Ifølge Aftonbladet ble mannskapene som jobber med å slokke brannen på bakken fordoblet i går. Likevel skal den i løpet av morgenen økes ytterligere.

Kjempet mot flammene i natt

Både brannmannskaper, politi, militære og frivillige grupper deltar.

Dokumenterte redningsarbeidet Hvor dramatisk dette føles for dem som står midt oppe i slokningsarbeidet eller flykter fra flammene, gir Expressens bilder et inntrykk av. I natt fulgte avisas fotograf Jonas Lemberg slokke- og redningsarbeidet i i Norberg, et hardt rammet område.

En av brannmennene forteller til avisa at han spylte nesten seks kubikkmeter vann på en stubbe. Straks han sluttet, begynte det likevel straks å brenne på nytt.

Kjempet mot flammene i natt

I 23-tida blusset flere mindre branner opp, samtidig som det lynte og striregnet.

Spesialfly I går kveld landet tre fly fra Frankrike som skal hjelpe til med vannbombinga, melder Aftonbladet. De tre franske flyene skal være i gang med innsatsen klokka 10 i dag.

I dag ventes også to italienske spesialfly å komme til Sverige, etter motstridende meldinger tidligere.

Kjempet mot flammene i natt

13 helikoptre er satt inn for å slippe vann over flammene. Sverige regner i tillegg med å få bistand fra to norske helikoptre i kampen mot skogbrannen tirsdag kveld eller onsdag, sier den svenske operasjonsledelsens talsperson Erik Bergman ifølge NTB.

Svært høy temperatur, ekstrem tørke og vind har bidratt til å sette fart på brannen, og myndighetene frykter ifølge NTB at slokkingsarbeidet vil pågå i en måned.

Kjempet mot flammene i natt
Kjempet mot flammene i natt
Kjempet mot flammene i natt