VIL SAMLE KREFTENE: Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Anders B. Werp (H). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VIL SAMLE KREFTENE: Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Anders B. Werp (H). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Kjempet mot Hells Angels, Outlaws og Tore Tvedt

Tidligere ordfører Anders B. Werp (H) vil gjøre det samme fra Stortinget. Nettmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Som ordfører i buskerudkommunen Øvre Eiker hadde Anders B. Werp (H) både Hells Angels, Outlaws, nynazister og den stridige Vigrid-lederen Tore Tvedt å bryne seg på.

Nå vil han bruke erfaringene fra de mange oppgjørene til å ta opp kampen med organisert kriminalitet i MC-miljøene fra Stortinget.

Send inn spørsmål nederst i saken.

Drapstrusler
- Politiet og kommunene kan gjøre mye, men for å slå Norges best organiserte kriminelle nettverk trengs mer hjelp fra staten, skatt- og tollvesenet. Vi må følge pengene, dette er langsiktig arbeid, sier Werp, som i høst kom inn på Stortinget for Høyre, til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet at tre av fire Hells Angels-medlemmer er straffedømte. De besitter også eiendommer for over 40 millioner kroner, viser en oversikt utarbeidet av NRK Brennpunkt.

BRANT NED: Outlaws ble kastet ut fra denne gården der de leide i Øvre Eiker i Buskerud. Få uker etter brant den ned. Politiet mente brannen var påtent, men fant ikke gjerningsmenn.
BRANT NED: Outlaws ble kastet ut fra denne gården der de leide i Øvre Eiker i Buskerud. Få uker etter brant den ned. Politiet mente brannen var påtent, men fant ikke gjerningsmenn. Vis mer

Han ønsker et langt sterkere samarbeid mellom statlige etater, kommuner og politi, både for å ta bakmennene og for å hindre rekruttering.

Selv mottok han drapstrusler etter mange oppgjør, men opplevde at lokalsamfunnets avvisning av gjengene har stanset lokal rekruttering, til tross for at Hells Angels-sympatisører i MC-klubben Norsemen lyktes med å kjøpe tradisjonsrike Eiker Gjestegaard i 2000.

Dette var bare tre år etter bomben mot Bandidos i Drammen, bare 20 minutters kjøring unna. MC-klubben Norsemen ble tatt opp som fullverdige medlemmer i Hells Angels i 2007.

Klubbhuset eies av selskapet Horgenveien 180 AS, som har ti eiere som hver eier ti prosent av selskapet. Selskapet har stor gjeld.

Stengte Hells Angels-hus - Da de kjøpte Gjestegaarden bestemte vi oss for å lage ting vanskelig. Med bygningsloven i hånda kontrollerte vi ulovlige påbygg og holdt så huset stengt i to år. Deretter regulerte vi eiendommen slik at de hverken kunne ha et motorsykkelverksted, kontorer eller bygge en festning rundt det. Alt de får ha er et ett meter høyt plankegjerde, sier Werp.

FREMDELES HELLS ANGELS: Hells Angels lokaler utenfor Hokksund i Øvre Eiker med logo på veggen.
Foto: Stringer / Scanpix
FREMDELES HELLS ANGELS: Hells Angels lokaler utenfor Hokksund i Øvre Eiker med logo på veggen. Foto: Stringer / Scanpix Vis mer

Underveis møtte den lille bygdekommunen med 15 000 innbyggere skarpskodde advokater som protesterte og påklaget nesten alle vedtak på Hells Angels vegne.

- De truet med søksmål og erstatningskrav hele veien, sier Werp.

MC-gjengen Outlaws forsøkte å etablerte seg i Øvre Eiker i 2000.

- Outlaws ble vi kvitt, for de leide bare et gårdstun. Etter en direkte dialog med eieren ble de kastet ut. Få uker etter på brant tre av fire hus der ned. Det var påsatt, men politiet fant ikke de skyldige, sier Werp.

Da bygningskontrollen besøkte gården Outlaws leide i forkant av utkastelsen, for å sjekke en låve som var bygd om til festlokale, stilte MC-medlemmene med skuddsikre vester.

DRAMMEN 1997: Dagen etter bombeaksjonen som var ment for MC-klubben Bandidos i juni 1997. MC-krigen drepte den tilfeldig forbipasserende Irene Astrid Bækkevold Bildet viser etterslukningsarbeid.
DRAMMEN 1997: Dagen etter bombeaksjonen som var ment for MC-klubben Bandidos i juni 1997. MC-krigen drepte den tilfeldig forbipasserende Irene Astrid Bækkevold Bildet viser etterslukningsarbeid. Vis mer

- Det hadde ikke kommunen opplevd før. Jeg synes det virket litt barnslig, sier Werp.

Utesteder sa neiSkjenkestedene i kommunen opplevde at faste kunder skygget unna når uniformerte motorsykkelgjenger entret lokalet og krevde etter hvert antrekk uten symboler.

- Til å begynne med var vanlige folk naive. De opptrer jo også vennligsinnet og tilbyr seg å hjelpe på dugnad. Men dette er bare toppen av isfjellet, den synlige delen av et av Norges best kriminelle nettverk, sier Werp.

I 1995 havnet kommunen på ekstremistkartet etter at nynazister avholdt en skandinavisk nazisamling i Øvre Eiker og i 1996 ble et dansk Bandidos-medlem skutt på Steinberg. I 1997 smalt bomben utenfor Bandidos sine lokaler midt i Drammen.

Vigrid- Hendelsene førte til en voldsom verdimobilisering i kommunen, som også gjorde at vi stilte sterkere da Hells Angels ville etablere seg, sier Werp.

Da daværende Vigrid-leder Tore Tvedt forsøkte å slå seg ned i kommunen i 2005 var det igjen konfrontasjon som hjalp.

- Vi hadde en tydelig dialog med dem som leide ut til ham. Det hjalp, sier Werp, som den gang var ordfører i kommunen.