Kjempet mot kjøttetende kjempeøgle og spiste skjell

Europeiske dykkere drev 32 km.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De fem europeiske dykkerne som tidligere i dag ble reddet etter å ha vært savnet i to døgn etter en dykketur utenfor den indonesiske kysten, måtte blant annet kjempe mot en kjøttetende komodovaran og spise skjell for å overleve, skriver AFP.

Tatt av strømmen

De fem - tre briter, en franskmann og en svensk kvinne - ble tatt av en havstrøm mens de deltok på en organisert dykkeutflukt utenfor Tatawaøya øst for Bali. Strømmen førte dem 32 km av gårde, melder AP.

Franske Laurent Pinel (31) forteller at gruppa drev av gårde på havet i omtrent ni timer før de kom seg i land på ei lita øy, etter først å ha drevet forbi flere andre øyer på grunn av den sterke strømmen, som området er beryktet for.

Det var stor fare for at de fem ville drive utenfor det relativt beskyttede farvannet i ly av Nusa Tenggara-øyene - og ende opp på åpent hav.

Etter å ha kjempet mot strømmen i flere timer ga de fem til slutt opp og bandt seg sammen. Deretter lot de seg rett og slett drive av gårde med strømmen - før de altså til slutt kjempet seg i land, på Rincaøya.

Kjøttetere

Øya er imidlertid et reservat for komodovaraner, verdens største øgleart, som kan bli opptil 150 kg og 3 meter lange - og er kjøttetende.

Kjempet mot kjøttetende kjempeøgle og spiste skjell

De svære dyra kan med letthet drepe ett menneske med et bitt, på grunn av det giftige spyttet.

- En komodovaran nærmet seg oss på stranda på fredag. Vi måtte kaste stein på den for å holde den unna, forteller franskmannen, som også beretter om hvordan de fem dykkerne måtte skrape skjell av steiner for å få noe å spise.

I mellomtida var en stor redningsaksjon satt i gang etter at dykkeinstruktør Ernest Lewandowski oppdaget at kona Kathleen Mitchinson, som ledet det andre av to dykkerlag, ikke kom tilbake til båten med gruppa si.

Emosjonelt

Og etter 40 timer ble de fem europeerne endelig oppdaget av voktere ved reservatet. De ble sporenstreks fraktet til sykehus i byen Labuhan Bajo, på den større øya Flores. 

I havna utspilte det seg emosjonelle scener da de fem savnede dykkerne kom i land.

- Takk Gud. Jeg ønsker bare å høre min kones stemme, sa Ernest Lewandowski til AFP.

Det viser seg nå at alle de fem etter alt å dømme har kommet helt uskadd fra det; alle gikk for egen maskin da de kom i land.

- Jeg er bare så lettet, sier Mats Köhler, den svenske 36-åringen Elena Nevalainens mann, til CNN.

Foruten Nevalainen, Pinel og Mitchinson identifiseres de to resterende dykkerne som britene James Manning (30) og Charlotte Allin (24), skriver Telegraph.co.uk.

GJENFORENT: Ernest Lewandowski omfavner kona Kathleen, som ledet gruppa av dykkere som forsvant på torsdag. De to britene driver et dykkesenter på Tatawaøya øst for Bali, og det var Ernest som slo alarm etter at Kathleens gruppe ikke kom tilbake etter dykk.
I SIKKERHET: Ernest Lewanowski følger med i ambulansen på vei til sykehuset i Labuhan Bajo. Til venstre svenske Elena Nevalainen (24).
LIVSFARLIG: Komodovaraner, som blir opptil 150 kg og 3 meter lange, angriper gjerne mennesker. Ett bitt er nok til å drepe. Her fra dyreparken i Indonesias nest største by Surabaya.