Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempetabbe av Obamas stabssjef

Gikk av som sjef for Det hvite hus å bli borgermester i Chicago. Nå mener valgeksperter at han ikke kan stille.

TAKKET FOR SEG: Her takker president Barack Obama sin avgåtte stabsjef Rahm Emanuel for jobben for å bli borgermester i Chicago. Men nå handler ikke debatten om han kan vinne, men om han kan stille. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
TAKKET FOR SEG: Her takker president Barack Obama sin avgåtte stabsjef Rahm Emanuel for jobben for å bli borgermester i Chicago. Men nå handler ikke debatten om han kan vinne, men om han kan stille. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Spørsmålet er ikke om Rahm Emanuel kan vinne, men om han kan stille, skriver Chicago Sun-Times.

Fredag ble det kjent at Emanuel gikk av som president Barack Obamas stabsjef, og i går erklærte han sitt kandidatur i en videoblogg på YouTube.

Det har senere kommet fram at videoen, der han blant annet sier at han er glad for å være hjemme, er filmet i Washington, skriver Politico. Akkurat det kobler seg fint på den pågående debatten om hva som egentlig er «hjemme» for Emanuel.

- Krystallklart To av Chicagos fremste valgeksperter, Jim Nally og Burt Odelson, mener delstatens regler er krystallklare på at kandidatene må ha bodd i byen i et år før valget.

I dag startet Emanuel sin valgkamp i Chicagos ved å anlegge nabolagene en såkalt «lyttetur», der han skal lytte med åpne ører til innbyggerne, bedriftseiere og lignende.

Chicago er hjembyen til både Emanuel og Barack Obama. Men om Obama hadde hatt lyst til å være borgermester i Chicago foran å være president i USA, så har han muligheten til å stille. Grunnen til det er at Emanuel leier ut sitt hus, mens Obama aldri har leid ut sitt hjem og at han fra tid til annen tar turen hjem og bor der.

- Kandidatene må ha et sted de kan gå inn, ha tannbørsten, henge opp jakka og tidvis sove, slår valgekspertene fast overfor Chicago Sun-Times.

Emanuels problem er nettopp at han har bodd i Washington de siste 18 månedene.

Vektlegger intensjoner - Slike saker som dette er vanligvis vanskelig å bevise fordi kandidaten kan påstå at han bor i kjelleren hos sin mor. Men her er faktaene krystallklare. Emanuel motstrider seg ikke at han har vært i Washington de siste 18 månedene. Dette er ikke er vanskelig sak, sier Burt Odelson.

I tillegg nekter familien som nå leier huset til Emanuel å bryte leieavtalen.

Den nylig avgåtte stabsjefen vil trolig bruke det at han fremdeles eier et hus i Chicago som et argument for at han alltid har ment å flytte tilbake. Ifølge Chicago Sun-Times er kandidatenes intensjoner ofte noe som blir lagt vekt på av en dommer.

- To tjenestemenn fra valgpanelet i Chicago har opplyst at det avgjørende juridiske spørsmålet handler om intensjoner, og det at Rahm eier et hus og avgir sin stemme i Chicago gjør han til en innbygger i byen - uansett hva hans motstandere gjør for å begrense innbyggernes valgmuligheter, sier Emanuels talskvinne Lori Goldberg.

Ingen drømmestart Formann for valgpanelet i Chicago, Langdon Neal, sier til CBS 2 Chicago at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

- Men hvis du avgir din stemmeseddel og fortsetter å stemme fra din residens, etablerer du det vi ser på som en intensjon om å være en innbygger av Chicago, sier Neal.

Til tross for at dette er en oppløftende melding til Emanuel, har han ikke fått en drømmestart på valgkampen. Og bedre blir det neppe av en tur i rettssystemet. Selv har ikke Emanuel svart på spørsmålet i detalj.

Valget om hvem som blir Chicagos neste borgermester skjer 29. november i år, etter at borgermester Richard M. Daley kunngjorde at han ikke ville gå for en ny periode.

KJEMPETABBE: Først gikk Rahm Emanuel av som Obamas stabsjef for å bli borgermester i Chicago. Debatten, som kanskje helst skulle omhandlet hans sjanser for å vinne, handler nå om han kan stille. Foto: AFP PHOTO/Mandel Ngan/Scanpix
KJEMPETABBE: Først gikk Rahm Emanuel av som Obamas stabsjef for å bli borgermester i Chicago. Debatten, som kanskje helst skulle omhandlet hans sjanser for å vinne, handler nå om han kan stille. Foto: AFP PHOTO/Mandel Ngan/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media