Kjempetegen kan true norsk skog

Blåset over Nordsjøen etter masseinvasjon i England.

SKREMMER:  Kjempetegen har dukket opp i Norge. Konsekvensene skremmer forskerne. FOTO:ALF TORE MJØS, STAVANGER MUSEUM/SCANPIX.
SKREMMER: Kjempetegen har dukket opp i Norge. Konsekvensene skremmer forskerne. FOTO:ALF TORE MJØS, STAVANGER MUSEUM/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Skadeinsektet kjempetege er nylig oppdaget i Norge. Kjempetegen spiser frø fra bartrær, og kan gi økonomiske tap for skogbruket.

- Hvis den har etablert seg, kan det være dramatisk, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning, NINA, til NTB.

Kjempetegen (Leptoglossus occidentalis) kan bli to centimeter lang, og er større enn alle norske landteger.

Den ble oppdaget på Lista og Jæren i fjor høst. Ødegaard og medforfatterne Alf Tore Mjøs og Tore Randulff Nielsen har nylig publisert funnene i fagtidsskriftet Norwegian Journal of Entomology.

Blåst over Nordsjøen - Kjempetegen har trolig blåst over Nordsjøen. Samtidig som funnene ble gjort på Sørvestlandet, ble det meldt om spredning og masseinvasjon i England, sier Ødegaard.

- Dersom vi finner den også i høst, tyder det på at den har overlevd vinteren og har etablert seg i Norge.

- Da har vi fått et nytt skadeinsekt som kan bety økonomiske tap for skognæringa, sier Ødegaard. Han har selv tenkt seg sørover for å lete etter kjempetegen i løpet av høsten.

Angriper frøene Teger er en type nebbmunner. Kjempetegen angriper frøene til bartrær og reduserer spiringsdyktigheten til frøplanter. Både gran, furu og andre bartrær kan rammes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer